Annons:

Inga ukrainska flyktingar kommer anvisas hit på länge – halvtidstjänst har inrättats

Inga ukrainska flyktingar kommer komma till Vimmerby den närmaste tiden. Foto: Simon Henriksson

Inga ukrainska flyktingar kommer anvisas hit på länge – halvtidstjänst har inrättats

Ett antal ukrainska flyktingar bor i privata boenden i Vimmerby kommun. Men det boende kommunen låtit göra i ordning i Storebro står fortfarande tomt och kommer göra det ett tag till.

Annons:

Det står nämligen klart att Vimmerby kommun inte kommer anvisas några ukrainska flyktingar förrän en ny lagstiftning är på plats. Lagstiften ska träda i kraft den 1 juli i år.

Det innebär att Vimmerby inte kommer anvisas några flyktingar förrän tidigast den 1 juli.

– Förslagen på kommuntal har fastställts, men Migrationsverket kommer inte anvisa några innan den nya lagstiftningen är på plats. Det beror på att man har upphandlade boenden nu och det är endast 75 procents beläggning på dessa. Man har så man klarar sig tills ansvaret ska övergå den 1 juli, säger Håkan Westerback, säkerhetssamordnare i kommunen.

Vimmerbys anvisningstal är 146.

– Det bygger på prognosen om 76 000 ukrainska flyktingar till halvårsskiftet. Den nya prognosen säger 80 000 på helåret, men vi jobbar mot att vi kommer anvisas 146 personer och det är vår inriktning. Vi förbereder oss just nu, men i de här 146 räknas även egenbosatta in, alltså de som bor i privata boenden i kommunen nu.

Halvtidstjänst

Mats Lundberg kommer att fungera som flyktingsamordnare i kommunen på halvtid.

– Han har en erfarenhet och kompetens i de här frågorna som vi kanske saknar. Han har nyligen gått i pension, men kommer nu in och hjälper oss på halvtid.

Den ukrainska familj som bor hemma hos Gunnar Legnegård gör fortfarande det.

– Vi har fått en kontaktväg där, men som jag nämnt blir det inga anvisade hit före den 1 juli. Vi får se vad som kan göras, men tyvärr går det inte snabbt. Nu har man fått bistånd i alla fall och då är det inte lika akut längre, även om det såklart är påfrestande och jobbigt för alla.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt