Annons:

Infrastruktursamordnaren om skolskjutsarna:

Det skulle innebära en merkostnad för kommunen att låta barnen åka skolskjuts till Rumskulla, menar infrastruktursamordnaren. Foto: Pixabay

Infrastruktursamordnaren om skolskjutsarna: "Skulle innebära en merkostnad"

Flera föräldrar med barn i Pelarne med omnejd önskar att deras barn ska få åka skolskjuts till Rumskulla skola. Som läget är nu behöver de själva både hämta och lämna barnen.
– Det skulle innebära en merkostnad, säger Joakim Svensson, infrastruktursamordnare på kommunen.

Annons:

Både Maria Lindgren och Jonas Karlsson har valt att låta sina barn gå i Rumskulla skola. Enligt den skolskjutsindelning som finns tillhör barnen Astrid Lindgrens skolas upptagningsområde och det innebär att de inte får skolskjuts till Rumskulla.

Det vill man ändra på. Men det kommer inte ske, enligt Joakim Svensson, som är infrastruktursamordnare på kommunen.

– Som tjänsteman lägger jag ingen egen värdering i det här. Jag har att förhålla mig till de regelverk som är fastställda. Det finns ett beslut på hur indelningen till skolan ser ut. Enligt den senaste skollagen är kommunen skyldig att anordna skolskjuts till en annan skola om det går utan ekonomisk eller organisatorisk svårighet. Man ska ordna skjuts om det inte innebär någon merkostnad för kommunen, säger Joakim Svensson.

Att en del barn redan åker till Astrid Lindgrens skola gör att det inte är möjligt.

– Det innebär, utöver de skjutsar som redan går dit, att det skulle innebära en merkostnad till Rumskulla. Det här är ett gammalt beslut, men det är fortfarande funktionellt och det är det vi har att förhålla oss. 

"Inte varit aktuellt"

Exakt vilket år skolskjutsindelningen är från kan inte Joakim Svensson säga.

– Den är gammal och uppemot 30 år kanske, men jag vill inte ge mig in på exakt årtal.

Har ni tittat på att göra en uppdatering av skolskjutsindelningen eller göra den i ny tappning?

– Nej, det har inte varit aktuellt nyligen eller skett så. Skulle man göra det, så behöver man göra en översyn av hela kommunen. Frågan ligger på samhällsbyggnad eftersom de anordnar skolskjutsarna och de sker utifrån den här indelningen. 

Att de här barnen ska kunna åka skolskjuts till skolan i Rumskulla är inte möjligt?

– Man har möjligheten att pröva det här, men det skulle innebära en merkostnad för kommunen.

Att vissa har sina barn på AL-skolan i Vimmerby, vissa på Storebro skola och vissa på Rumskulla skola försvårar menar Joakim Svensson.

– Det gör det i och med att vi har skjutsar från Pelarne till Vimmerby. Ska vi ha en skjuts åt andra hållet också, så blir det en merkostnad. Vi har ju redan barn i området som åker till AL. Hade det varit ett område med en enighet i ena eller andra skolan, så skulle det kanske kunna hamna i ett annat läge. 

"Väldigt utspridda"

Peter Karlsson (C) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden och tillhör ett av de partier som allra tuffast var emot skolnedläggningar 2015.

– Det är svårt eftersom det inte finns någon naturlig gräns att dra och de föräldrarna som vill det här är väldigt utspridda, säger han.

Ni slogs ju väldigt hårt för att skolorna skulle bevaras. Vore det inte rimligt att erbjuda skolskjutsar då för att öka elevunderlaget?

– Jo, givetvis har vi varit öppna för lösningar för allas bästa, men det har varit svårt att dra en gräns där. Vissa har barnen i Storebro skola och var ska man dra gränsen? Det har varit svårt att hitta en optimal lösning för alla. Vissa vill gå i Vimmerby och det är en komplicerad fråga. Vi har har försökt hitta en lösning, men inte hittat någon bra lösning.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt