Annons:

Lodjuret dök upp mitt framför ögonen – fångades på video

Ett lodjur dök upp i Jan Alsérs hage och fångades på film. Klippet kan du se nedan. Foto. Pixabay

Lodjuret dök upp mitt framför ögonen – fångades på video

Jan Alsér satt på sin minitraktor på gården i Locknevi. Plötsligt fastnade ögonen på ett lodjur som rörde sig 40-50 meter längre bort.
– Jag har förstått att det är väldigt ovanligt, säger han.

Annons:

Jan Alsér flyttade in på gården i Locknevi 1983. Det skulle dröja 34 år innan han fick se ett lodjur på tomten. I början av mars, när Jan satt på sin minitraktor, såg han att något rörde sig 40-50 meter längre bort.

Det visade sig vara ett lodjur och Jan började genast en videoinspelning med mobiltelefonen.

– När jag var sex år såg jag ett lodjur i Östergötland, men det är ju några år sedan dess. Jag såg att något rörde sig och trodde först att det var ett rådjur, men det här var ju så stort. Klart att man började tänka lite, man sitter ju oskyddad på traktorn och lodjuret var större än jag trodde. Det var en imponerande syn.

Hittade avlidet lodjur

I tisdags hittades ett avlidet lodjur i Högen några kilometer från Jan Alsérs fastighet. Polisen tror att lodjuret blivit påkört av en bil, men det finns också uppgifter om att lodjuret dött av sjukdom.

– Man vet inte om det är samma, det här var i början av mars och lodjur rör sig otroliga sträckor under deras brunstperiod.

”Känner ingen oro”

I mitten av länet har Länsstyrelsen beviljat skyddsjakt för ett lodjur som bland annat dödat 17 lamm och en tacka.

– Vi har lånefår under sommaren, men jag känner ingen oro. Naturen är ju som den är, men det är synd om storägare som får 17 får rivna.

Jan Alsérs filmklipp på lodjuret kan du se nedan. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt