Annons:

Gullringen var ort nummer två på touren – här är viktigaste frågorna

Maria Bolin är samhällsplanerare på kommunen. Foto: Simon Henriksson

Gullringen var ort nummer två på touren – här är viktigaste frågorna

Kommunens dialogtour är igång och efter Tuna var Gullringen ort nummer två. Ett 25-tal personer kom till värdshuset i Gullringen.
– Det blev en jättefin kväll, säger Maria Bolin, samhällsplanerare på kommunen.

Annons:

Tuna var först ut av kommunens orter att hålla i dialogtouren. Näst på tur stod Gullringen och nyligen hölls mötet i samhällets världshus.

– Det blev en jättefin kväll igen, precis som i Tuna. Det var mycket energi och idéer och inspel från alla bord. Jag skulle uppskatta att det var ett 25-tal personer och allt flöt på enligt upplägget. Det var en glad och bra kväll bland politiker, tjänstemän och de kontaktpersoner vi har haft. Alla var väldigt nöjda, säger Maria Bolin, samhällsplanerare på Vimmerby kommun.

Medskicket från Gullringsborna var, likt det var i Tuna, att det är viktigt att det blir verkstad och inte endast fina ord nedskrivna på ett papper.

– Det ska inte bli ännu en dialog i mängden och det är vår avsikt också. Det är en översiktsplan som ska tas fram och den kommer innehålla långsiktiga strategier. Det är en hel del kortsiktiga förslag och tankar man kan ta på annat sätt.

En sådan sak som lyftes kunde också tjänstepersonerna ordna omgående.

– Man lyfte att man önskar att belysningen tänds tidigare, inte minst för de som börjar tidigt på BoKlok. Det är en sådan sak där vi kan göra en snabb justering och det är viktigt från vår horisont att kunna ge snabb feedback och ordna det, säger Bolin.

Vill se möten vartannat år

I Tuna var det så kallade ordmålet, där deltagarna fick beskriva vad orten kännetecknar för just dem, odelat positiv.

– Jag var väldigt glad för det, men att det bara är positivt är nog rätt unikt. I Gullringen var det också positiv, men man såg mer nyans där. Den här frågan om stad och land, som har funnits med länge, lyftes upp. Det är väldigt viktigt att man jobbar med den frågan, så ingen känner ett utanförskap i kommunen. 

Conny Gunnarsson var en av kommunens kontaktpersoner. Gullringsbon tyckte det var ett positivt och bra möte som hölls.

– Det var skaplig uppslutning och det var mer vad vi vill här och vad vi vill med vår bygd. Det var inte bara korvstoppning. Jag tycker den här dialogtouren är jättebra, det enda felet är väl att det tar tio år mellan varje gång. Det skulle behöva vara en ständig återkoppling, säger Conny Gunnarsson.

Vartannat år tycker Conny att liknande möten skulle hållas.

– Jag förstår att det här sammanfaller med arbetet kring översiktplanen, men att ta in åsikter från kransorterna vartannat år tror jag vore bra. 

Tror du att det blir verkstad av det här?

– Man vill ge sken av det och jag hoppas att det blir så, att det blir resultatet av det i slutändan. Det är en del långtidsplan de håller på med och kan man inte räkna med att det blir något som händer nästa vecka. 2050 är långt bort och det är lätt att folk tycker att det inte hände något med mötet. Vi är medvetna om att det är lång tid, men det viktiga är att man inte väntar fem eller tio år till nästa återkoppling. Samhället ändras hela tiden och på ett par år hinner det hända mycket.

Vill ha seniorboende

Conny Gunnarsson säger att löftet om att tända upp belysningen tidigare på morgonen var ett bra tecken. 

– Annars kan det vara väldigt långt från önskemål till beslut.

Vad var det viktigaste ni tryckte på annars?

– Ett seniorboende eller något liknande. Då skulle man kunna få loss flera fina hus. Det finns mycket änkor och änkeman som bor i stora hus. De bor billigt och kanske vill bo kvar i samhället. Det skulle ge lediga hus till barnfamiljer och göra så att både skolan och affären blomstrar. Det ger bra effekter och ska man kunna föryngra ett samhälle, så måste det finnas bostäder. 

En annan sak som var viktig för Gullringsborna var ett tågstopp i samhället igen.

– Ska glashotellet komma till skott och dra folk hit måste vi ha ett tågstopp här. Det är även viktigt för BoKlok att det blir ett tågstopp här. 

Tredje mötet ställs in

Det tredje ortsmötet i Storebro blev inställt på grund av den ökade smittspridningen. När dialogtouren kan fortsätta är något oklart, men redan efter träffen i Gullringen var Maria Bolin tydlig med att det kunde bli så.

– Vi följer det Folkhälsomyndigheten säger och anpassar oss efter läget. Men det är klart att det är något annat att kunna träffas fysiskt så här. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt