Annons:

Kärvare bemanningsläge i sommar – så många färre vårdplatser befaras

Kärvt bemanningsläget inför sommaren ser ut att leda till färre vårdplatser jämfört med i fjol. "Hårdast drabbas verksamheter som behöver mycket specialistutbildad personal", säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar. Foto: Jakob Karlsson/MostPhotos/pressbild

Kärvare bemanningsläge i sommar – så många färre vårdplatser befaras

Bemanningsläget inför sommaren bedöms som kärvt på länets sjukhus. Det kommer leda till färre vårdplatser jämfört med förra sommaren som det ser ut i dagsläget.
– Vi arbetar på så mycket vi kan för att det ska få så lite konsekvenser som möjligt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Annons:

Han understryker att Region Kalmar inte är riktigt framme vid slutresultatet ännu, men utifrån den bedömningen han gör i dag ser det ut som om det kommer att vara färre vårdplatser öppna vid länets sjukhus i sommar, jämfört med förra året.

– Det rör sig om i storleksordningen 10-15 procent färre vårdplatser, vilket förstås kan bli besvärligt. Läget är något bättre i norra länet än i södra. Men också i norr finns det vissa verksamheter där bemanningen kan bli problematisk, säger Johan Rosenqvist och fortsätter:

– Sommaren är alltid besvärlig för en stor del av sjukvården är ju sådan att den behöver vara igång hela tiden, sedan finns det ju planerbar verksamhet som man kan dra ner under en period under sommaren.

Förlossningen i Västervik

När bemanningssituationen inför sommaren presenterades för regionstyrelsen nämndes förlossningen på Västerviks sjukhus som ett exempel i norr där bemanningen kan bli problematisk.

– Situationen där är ändå något bättre nu, så vi ser inte annat än att vi kommer kunna ha alla salarna öppna enligt plan. Det är det senaste jag hört därifrån, säger Johan Rosenqvist.

Vilka verksamheter skulle du säga ser ut att drabbas hårdast?

– Generellt sett skulle jag säga enheter som behöver mycket specialistutbildad personal, där brukar det vara svårare att få tag i vikarier. För att de är färre helt enkelt.

Vad beror det på att det varit svårare att lösa bemanningen i år, jämfört med förra sommaren?

– Den största skillnaden är att det varit svårt att få tag i personal som kommer via bemanningsbolag. Klart svårare i år jämfört med tidigare och det verkar vara så generellt i stora delar av landet märker jag när jag pratar med mina kollegor. Däremot när man tittar överlag på egen personal ser det ganska likartat ut som förra sommaren. Det finns både enheter där det ser lite bättre ut och lite sämre, men ingen stor förändring där utan det är personal från bemanningsbolagen som är den stora skillnaden.

Intensivt arbete

Situationen förändras som sagt hela tiden, arbetet med att lösa sommarbemanningen på länets sjukhus pågår fortfarande intensivt.

– Det går inte att säga riktigt hur mycket personal vi fortfarande saknar, det är svårt att ge en tydlig siffra. Dels för att situationen är färskvara, dag för dag, säger Johan Rosenqvist.

Inom vilket yrkeskategori har det varit svårast att lösa bemanningen?

– Helt klart skulle jag säga att det är sjuksköterskor som är besvärligast att få tag i.

Finns det anledning för länsborna att vara oroliga?

– Jag tycker inte man ska vara orolig, men man ska vara medveten om att akutsjukvården alltid är hårt belastad på sommaren, för de akuta sjukdomstillstånden minskar inte, det matchar så att säga inte semestersituationen. Så det kommer vara ett lite kärvare läge i år, men blir man akut sjuk ska man inte vara det minsta orolig, utan man kommer att få hjälp.

Mycket påverkar belastningen 

Regionen fortsätter söka sommarpersonal som vill komma och jobba i Kalmar län. Det är ena delen, den andra är enligt Rosenqvist att använda de resurser regionen har så klokt som möjligt. Att man planerar och anpassar verksamheten under sommaren till hur situationen utvecklar sig.

– Det är många olika faktorer som påverkar hur belastningen blir på sjukhusen under sommaren. Väder och vind påverkar, var turisterna väljer att semestra och vilka som kommer till länet. Så man måste vara beredd att tänka om och ändra om vi ser att vi behöver använda resurserna på ett annat sätt.

Hälsocentralerna i länet kommer att ha öppet som vanligt under sommaren.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt