Annons:

Medelåldern hos allvarligt sjuka har sjunkit med tio år

Trycket på sjukvårdspersonalen fortsätter att ligga på en hög nivå enligt Johan Rosenqvist. Foto: Bildbyrån

Medelåldern hos allvarligt sjuka har sjunkit med tio år

Jämfört med i julas har medelåldern bland personer som får vård för covid-19 på länets sjukhus sjunkit med tio år. Vaccinationerna är förstås en anledning – men det finns också en hel del som talar för att den brittiska varianten också är en orsak.
– Det är lika många som ligger inne som före jul, men nu handlar det om personer som är födda på 60-, 70- och 80-talen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Annons:

I fredags vårdades 38 personer för covid-19 på länets sjukhus. Ungefär lika många som det varit under en längre tid – men en skillnad är tydlig: patienterna i dag är i regel betydligt yngre än patienterna som fick vård i slutet av förra året.

Medelåldern har sjunkit med cirka tio år och förra veckan låg snittåldern på 58. I veckan berättade vår tidning om situationen på Västerviks sjukhus som verkligen märkt av förändringen.

– Nu ser vi en kraftig ökning av personer som är födda på 60-, 70- och 80-talen, en grupp som vi tidigare inte såg söka vård i den omfattningen som görs nu, sa Anna Michaëlsson, chefläkare vid Västerviks sjukhus.

 "Väldigt svårt att svara på"

Johan Rosenqvist säger såhär om förändringen.

– Det är en väldigt tydlig effekt av vaccinationer. Våra äldre som behöver vård har minskat betydligt, men trots det är det lika många som ligger inne som före jul, skillnaden är att det nu handlar om personer födda på 60-,70- och 80-talen. Man kan fundera på hur situationen hade sett ut om vi inte hade kommit så långt med vaccinationsarbetet, säger Rosenqvist.

Den brittiska mutationen är mycket välspridd i länet och frågan är om det kan vara en orsak till att yngre personer drabbas hårdare av sjukdomen.

– Det där är väldigt väldigt svårt att svara på. Det har gjorts internationella studier som talar för att man kan bli sjukare av den brittiska, men det är nog tidigt att uttala sig om det. Vi kan konstatera att vi har betydligt fler yngre inneliggande nu och jag tror att den huvudsakliga grejen är att smittspridningen blivit så hög och att väldigt många av de äldre är vaccinerade.

Tidigare kanske yngre försökt undvika smitta främst för att man inte vill smitta andra. Bör de i den här situationen tänka att de själva kan bli svårt sjuka?

– Det går inte att säga så. Det viktiga är budskapet att smittspridningen ökar och vi kan rädda liv genom att hjälpas åt oavsett om det är mitt eget liv jag vill rädda eller någon annans. Vi kan också avlasta en väldigt tungt belastad sjukvård genom att hjälpas åt. Det här är en samhällsfråga och inte en individfråga och det är mitt budskap: alla måste hjälpas åt. Det är också viktigt att vi följer rekommendationerna för det ökar följsamheten. Vi måste alla vara ett föredöme. Även om man som enskild inte behöver vara rädd så är föredömesfrågan oerhört vitkig.

 "Kan se radikalt annorlunda ut"

Rosenqvist berättar att personalen blir alltmer sliten.

– Jag vill återigen understryka att vi är i ett kritiskt skede. Smittspridningen är läget väldigt allvarlig och det kan se radikalt annorlunda ut inom vården inom kort om vi inte får bukt med smittspridningen. Det har varit ett stabilt läge inom sjukvården den senaste tiden, men det är en hög belastning och det har varit det under en lång tid. Vi har legat på den här nivån sedan mitten, slutet av november. Alla är trötta på pandemin, men det finns några som är väldigt mycket tröttare och det är de som jobbar inom intensiven och på covidavdelningar. Det är inte läge att släppa på rekommendationerna nu.  

Om du jämför situationen nu med för ett år sedan, vad skiljer?

– Situationen är annorlunda, när det gäller antalet patienter är det värre nu. Den vågen hade inte hunnit lika långt då. Samtidigt har vi en trötthet i organisationen och i samhället också. Å andra sidan är kunskapsläget kring att behandla bättre och vi har tillgång till vaccin, det är en enorm skillnad. Det är väldigt svårt att jämföra och helt olika förutsättningar.

Ser man till dödsfallen på länets sjukhus ser åldersfördelningen ut såhär:

  • 120 personer har dött på sjukhus i länet, inklusive fyra personer bosatta i andra län.
  • 79 av dem var över 80 år.
  • 28 var mellan 70-79.
  • 13 var under 70 år.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt