Annons:

Nu väntar invigning av Filmbyns nya miljö – för första gången visas originalföremål upp

Nils Karlsson Pyssling har fått en helt egen miljö på Filmbyn Småland i Mariannelund. Invigningen äger rum på lördagen. Foto: Privat

Nu väntar invigning av Filmbyns nya miljö – för första gången visas originalföremål upp

Nils Karlsson Pyssling har under våren beretts plats på Filmbyn Småland i Mariannelund. I morgon, lördag, väntar invigning av utställningens nya miljö. 
”Det har varit både roligt och intressant att se den nya miljön växa fram”, säger Ingela Nilsson Nachtweij, tillförordnad verksamhetsledare för Filmbyn, i ett pressmeddelande. 

Annons:

Barnfilmmuséet Filmbyn Småland i Mariannelund invigdes för fem år sedan och jubileet firas med en helt ny Nils Karlsson Pyssling-miljö i utställningen. Arbetet med att låta Nils Karlsson Pyssling flytta in på Filmbyn har pågått under våren och försommaren. 

Strax efter lunch på lördagen ska Markus Kyllenbeck, Filmbyns ordförande, och Ingmarie Halling, ansvarig för installationen, inviga den nya miljön. 

"Liten i ett stort sammanhang"

Den nu nytillkomna miljön på Filmbyn har, precis som övriga miljöer i utställningen, byggts upp som en filmscen. Det som utmärker Nils Karlsson Pyssling-miljön är att den gjorts med en mer begränsad budget samtidigt som den har ett betydligt högre värde i form av unika originalföremål från filmen. 

”Det var en utmaning att skapa en miljö där besökaren kan interagera utan att leka i de värdefulla och ömtåliga originalföremålen, säger Ingmarie Halling, som har jobbat tillsammans med scenograf Anna Söderberg och ljusdesigner Gunnar Björ.

Filmbyn Småland har fått en fin donation från Astrid Lindgrens Värld i form av orginalrekvisita från inspelningen av SF:s film ”Nils Karlsson Pyssling” från 1990. Nu visas originalföremålen upp med hjälp av en scen från filmen. Den nya utställningsmiljön delfinansieras med medel från Astrid Lindgrens Hembygd. 

”Vi gillar återbruk och Annas idé att använda övervåningens undersida som sängbotten var ett genidrag. Vi ville skapa en känsla av att plötsligt vara väldigt liten i ett stort sammanhang och där blev sängen viktig”, säger Ingmarie Halling. 

Första och andra delen slogs ihop

Planen att bygga miljön i två steg visade sig vara svår att genomföra. Istället invigs nu den nya miljön i sin helhet tillsammans med en helt ny biograf i gammal stil där filmen om Nils Karlsson Pyssling kommer att visas. ? 

”Det har varit både roligt och intressant att se den nya miljön växa fram. Jag är tacksam och stolt över att Filmbyn nu kan visa upp originalrekvisita som aldrig tidigare visats, säger Ingela Nilsson Nachtweij, tillförordnad verksamhetsledare för Filmbyn. 

Markus Kyllenbeck är nöjd med starten och hoppas att det blir ännu bättre. 

”Att få inleda högsäsongen med ett femårsjubileum och en helt ny miljö känns fantastiskt. Vi hoppas att ännu fler hittar till Filmbyn nu”, säger Markus Kyllenbeck. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt