Annons:

Ny miljö med originalrekvisita ska installeras på Filmbyn

Ingela Nilsson Nachtweij och Ingmarie Halling ser fram emot den nya Nils Karlsson Pyssling-miljön på Filmbyn Småland. Foto: Ossian Mathiasson

Ny miljö med originalrekvisita ska installeras på Filmbyn

Ytterligare en av Astrid Lindgrens spännande karaktärer ska få plats på Filmbyn Småland. Nils Karlsson Pyssling får en helt egen miljö som ska stå klar i sommar. 
– Vi kommer inviga den nya miljön den 18 juni, säger Ingela Nilsson Nachtweij, tillförordnad verksamhetschef på Filmbyn Småland.

Annons:

Nils Karlsson Pyssling-miljön kommer ersätta den tillfälliga utställningen ”Flykten till framtiden”. Den intilliggande avdelningen för filmvisning kommer samtidigt att förvandlas till en gammaldags biograf och här kommer ett axplock av Astrid Lindgrens filmskatt rulla framöver. 

Den första delen av miljön invigs vid säsongsstarten den 18 juni och Filmbyn Sverige ska fira sitt femårsjubileum under hela sommaren. 

– Vi har under de fem åren byggt en upplevelseskog och rustat en restaurang som är en av de bästa restaurangerna mellan östkusten och västkusten på riksväg 40. På de här fem åren har besöksanläggningen blivit komplett med många delar, säger Ingela Nilsson Nachtweij, tillförordnad verksamhetschef på Filmbyn Småland. 

"Ska vara ett levande ställe"

Sedan invigningen 2017 har många människor upplevt de autentiskt uppbyggda filmkulisserna från Astrid Lindgrens klassiska filmer. Utställningen producerades av Ingmarie Halling, som har skapat ABBA-muséet och Avicci Experience i Stockholm. 

Nu kommer hon tillbaka för att skapa den nya miljön på Filmbyn Småland. 

– Samma personer som byggde utställningen 2017 kommer tillbaka. Vi kommer tillbaka och känner stor stolthet över vad vi faktiskt har gjort. Det är fortfarande fräscht, snyggt och roligt och jag önskar att jag inte kände till det här stället så jag kunde komma hit och vara gäst. Var man än vänder sig så triggar det fantasin, säger Ingmarie Halling. 

Hon tycker att det känns hedrande och roligt att få komma tillbaka för att göra en ny installation under den närmaste tiden. 

– Tanken är att det ska vara ett levande ställe och det ska hända nya saker. Allt ska hänga ihop och det är Astrid Lindgrens filmer som är knytpunkten.

Filmbyn Småland har fått en fin donation från Astrid Lindgrens Värld i form av originalrekvisita från inspelningen av SF:s film "Nils Karlsson Pyssling" från 1990. Det är nu dags att visa upp dessa originalföremål med hjälp av en scen från filmen. 

– Sockerskålen, tandborsten och tändsticksasken är några av föremålen. Jag fick i förstaskedet i uppdrag att se över vad vi kunde göra och det beror på vad man kan göra för installation som harmonierar med allt annat här. Allt som finns här inne kan man integrera med. En tanke som vi har är att man kan hoppa ner i sockerskålen och ta en bild. 

"Som att komma hem"

Installationen kommer föreställa rummet under sängen med sängen, mushålet under sängen och flera av de donerade föremålen. 

– Det kommer finnas en filmsnutt från filmen så folk, som inte har sett det, kan relatera till en filmsekvens, säger Ingmarie Halling och fortsätter: 

– Det är som att komma hem. Jag har tidigare sagt att de måste fråga mig först och inte gå och göra något innan jag får frågan först. Jag känner oerhört starkt för det här stället.

När drar arbetet igång?

– Vi håller på att kontraktera en snickare så han är just nu nyckelpersonen eftersom jag och scenografen Anna Söderberg inte snickrar. Innan vi vet när han kan så kan jag inte säga när vi börjar. 

Filmbyn Småland har beviljats medel från Astrid Lindgrens Hembygd för att finansiera installationen. Det är i skrivande stund oklart vad arbetet kommer kosta.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt