Annons:

Tekniska verken efter mötet:

Tekniska verkens Ola Palmquist.

Tekniska verken efter mötet: "Vill se den färdiga studien"

Många var positiva efter mötet om Yxern i torsdags. Men Tekniska verken är fortsatt försiktiga.
– Juridiken ser ut som den gör. Vi kan inte bara runda den, säger säger Ola Palmquist, styrelseordförande i Yxerns regleringsföretag.

Annons:

Det som gör Tekniska verken och regleringsföretaget osäkra är det som varit problemet hela vägen. De menar att juridiken kan stoppa även detta. 

– Vi vill se den färdiga rapporten och läsa slutsatser och innehåll innan vi har en färdig åsikt, säger regleringsföretagets ordförande Ola Palmquist. 

Men man ser positivt på att alla vill åt samma håll, säger Ola Palmquist och Tekniska verkets direktör Mile Elez. 

– Absolut, som vi har sagt innan, är det positivt om alla vill åt samma håll. Men hur vi ska ta oss dit är inte så lätt. Det finns en juridik i det här och vi kan inte runda den. Det är inte så självklart eller enkelt. Juridiken ser ut som den gör, säger Mile Elez. 

Hur ser ni på det här förslaget om en tillfällig lösning?

– Vi är villiga, men även där kan det uppstå problem med juridiken. Vi har sökt förändringar i villkor och tappningar tidigare, det gjorde vi redan förra sommaren, men det har inte gått förrän den sista gränsen. Vi vill åstadkomma en förändring så fort som möjligt, men just nu ser vi att vi behöver ha att alla är överens om att inte överklaga. Händer det överklaganden så blir processen lång. Men går det att göra snabbt, så gör vi det jättegärna. Skulle vi klara det på ett sådant här möte vore det perfekt, men det finns de som kräver mer än de i det här rummet. Lagen och miljöbalken ställer vissa krav. Som vanliga medborgare vill vi ha det snabbt, men med alla eventuella konsekvenser kan det ta längre tid.

Vill vänta in förstudien

Förrän förstudien är klar i juni vill Tekniska verkens representanter inte säga särskilt mycket. 

– Vi ska sätta oss tillsammans och gå igenom rapporten. Vad gör vi? Hur vi ska gå tillväga tillsammans? Hoppas att vi kommer överens, men där är vi inte än. 

Hur mycket närmare en lösning på Yxerns situation är det nu än för ett och ett halvt år sedan?

– Jag tror att bilden för alla är tydligare. Spelplanen är tydligare. Det framgår mer vad det finns för möjligheter och det finns en bättre samsyn nu, säger Ola Palmquist.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt