Annons:

Kön ringlade sig lång till Visfestivalens premiärkväll

Ola Aurell, Emil Jensen, Sarah Klang och Melissa Horn. Där har ni namnen på artisterna som uppträdde i slottsruinen på Visfestivalens första kväll. Publikintresset var stort för kön till insläppet ringlade som längst bort mot hamnen.

Annons:

Ett av paren i kön var Ronny Thellman och Pia Sederlin som köpt tredagarsbiljetter.

– Det är alltid tredagars som gäller och har det varit i 20 år även om jag inte gått alla på raken. Man har varit med länge, konstaterade Ronny.

 – Jag har gått under fem år. Den jag ser fram emot mest är Melissa Horn – hon är min favorit, svarade Pia.

Efter en stunds betänketid kommer Ronny fram till att den han helst vill se är Ola Aurell men efter att ha sett Sarah Klangs uppträdande kommer han senare fram och skrattar att ”ändra till Sarah, hon är min favorit nu!”

Utsålt i ruinen

Presentatörerna Mark Levengood och Henrik Johnsson meddelade glatt att kvällen var utsåld och det blev en nästan ovanligt gemytlig stämning när alla skulle trängas på sittplatserna efter några år med covid och förra årets bantade festival med avstånd mellan besökarna.

Däremot är festivalen inte lika stor som förr. Läktaren mot gatan var inte uppbyggd och antalet platser var runt 1 200 för den gamla ruinen inte ska skadas.

Buskis och poesi

Torsdagens första artist var Ola Aurell som är känd för sin blandning av visor och stå upp-humor. Det kan spänna över ganska djupa filosofiska funderingar till ren buskis.  Ola skämtade om bland annat alfahannar, sårade konstnärskänslor och incels. Den sistnämnda blev en inledning till hans nya sång ”Ta med en incel hem ikväll”. Han framförde även ”Finländsk nationalsång” och publikfavoriten ”Hammarbyare” - hans hatkärlekshyllning till klubbens fans.

Även om Emil Jensen även han har en del humor i sin poesi och i kontakten med publiken så blev han en kontrast till Ola. Poeten och vissångaren framstår som lågmäld. Han tar sig just nu runt på cykelturné.

Mellan de olika spelningarna kommer han att ha avverkat cirka 400 mil som ett sätt att uppmärksamma miljöproblemen. Som han själv berättade så var han trött på att miljöfrågor blir trendiga vart femte år när de är ständigt aktuella. På scen spelade han bland annat ”Så får du mig ändå” och Melissa Horn fick bli duettpartner i ”Radioaktivitet”.

Kvällens nykomling

Både Ola och Emil har stått på Visfestivalscenen tidigare men göteborgska popsångerskan Sarah Klang var ny på festivalen. Med pop som badats i country och lite soul verkade hon få publiken med sig. Det var ganska sparsamt med mellansnacket och tiden användes till att maximera antalet låtar.

Efter sin medverkan i Så mycket bättre förra året gick Melissa Horn från att vara musikkritikernas favorit till att bli folkkär. Hennes stora hit ”Jag saknar dig mindre och mindre” och hennes tolkning av ”Dum av dig” från ovan nämnda program fick några av kvällens högsta applåder. En rolig anekdot som Melissa berättade var att hennes scendebut var på Visfestivalen för tjugotalet år sedan när hennes mamma Maritza Horn uppträdde. Melissa ombads som tonåring att gå upp och sjunga lite och det uppträdandet väckte något i henne. Något som nu förde henne tillbaka till Västervik som fullfjädrad artist.

Stefan Härnström

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt