Annons:

John-Olof lät sig inte luras av bedragarna – vill varna andra:

John-Olof Holmström i Vimmerby lät sig inte luras av bedragarna. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

John-Olof lät sig inte luras av bedragarna – vill varna andra: "Smörj skulle de ha"

82-årige John-Olof Holmström i Sjundhult utanför Vimmerby var en av alla som blev uppringd av bedragare på måndagen. Nu vill han varna äldre från att bli lurade.
– Vi förde ett samtal som var förtroendeingivande, säger han.

Annons:

Polisen har tidigare i sommar vid flera tillfällen gått ut och varnat för de bedrägerier som riskerar att drabba företrädesvis äldre människor. 

Ett antal personer i Kalmar län har också blivit av med stora belopp under sommaren. I vissa fall rör det sig om flera hundratusen kronor och sannolikt merparten av deras besparingar.

På måndagen blev Vimmerbybon John-Olof Holmström uppringd av en man som berättade att han kom från Svea Inkasso. Personen i telefonen uppgav ett namn på en anställd, som faktiskt existerar.

– Vi förde ett samtal som var förtroendeingivande. Han hade både mitt personnummer och min adress och hade sett att ett paket från Täby var på väg till mig. Han ville bara kontrollera det eftersom jag bodde i Vimmerby. Mycket var förtroendeingivande, men jag går inte på sådant där, berättar John-Olof Holmström.

En kvinna John-Olof känner var på besök hos honom senare på dagen.

– Jag berättade då för henne om det här och nu har hon blivit utsatt för samma sak. Hon stod på banken när det hände, så hon erbjöd sig att lämna över samtalet till banken. Då lade han bara på luren.

"Smörj skulle de ha"

Själv har John-Olof Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank.

– Jag pratade med dem och de hade också fått in flera liknande samtal om det här. De flesta är i min ålder och det finns en fara i att många kan gå på det här, för det var verkligen ett förtroendeingivande samtal och mannen som rinde var mycket vältalig. 

Vad tänker du om att man utnyttjar äldre på det här sättet?

– Alla tänker väl likadant om det, det är inte klokt. Smörj skulle de ha. Det är hänsynslöst. 

Får aldrig lämna ut uppgifter

Mellan vårt först och andra samtal fick John-Olof Holmström ett nytt okänt samtal från Stockholm.

– Banken varnade för det, att de säkerligen hör av sig igen inom kort för att följa upp det. 

Vad tycker du att man ska tänka på?

– Man får aldrig lämna ut sina uppgifter. Det är bättre att bara lägga på luren direkt, för det är lätt att man går på det här. De är både förtroendeingivande och vältaliga. 

Polisen säger att man ska vara extra vaksam i dessa tider:

– Det handlar om att ha extra vaksamhet på det här nu. I en del fall ringer först någon utger sig för att vara polis upp och förklarar att banken snart ska ringa. När banken sedan gör det ger det en viss trovärdighet. Men man ska komma ihåg att det aldrig finns en myndighet, en bank eller en polisanställd som gör så här. Man ska aldrig lämna ut de här uppgifterna på någon annans uppmaning, kommenterar Anders Hultman vid polisen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt