Annons:

Han får årets Vitsippspris –

Kristdemokraternas Gudrun Brunegård överlämnar årets Vitsippspris till Sören Nordén. Foto: Jakob Karlsson

Han får årets Vitsippspris – "Ett verkligt föredöme"

I slutet av 2013 testade Sören Nordén att spela musik för äldre för första gången. Nu vill alla äldre att han ska komma till deras boende och spela fler låtar från gamla goda tider. I går fick han Kristdemokraternas Vitsippspris för sin ideella insats.
– Det känns väldigt hedrande, säger han.

Annons:

Sedan 1999 har Kristdemokraterna delat ut sitt Vitsippspris som varje år lyfter fram en person eller organisation som stärker samhället på ideell basis.

Årets pris tilldelas Sören Nordén som på kort tid gjort sig känd som den äldre generationens egen hus-DJ. Sedan 2013 har Nordén besökt alla äldreboenden i kommunen och spelat klassiker från förr.

– Jag började 2013 och sedan ville jag komma in i kommunes boenden och fortsätta där. Det tog lång tid innan jag fick komma in, men sedan har det bara rullat på och jag började åka runt på alla boenden i kommunen. Det har varit mycket uppskattat och i år ringde de från Hultsfreds kommun och undrade om jag kunde komma dit. Jag tycker att det ger mig så mycket och jag kommer absolut fortsätta.

”Väldigt uppskattat”

Den tidigare körkortsläraren är nu mer känd som DJ.

– När jag gick på stan tidigare kände man igen mig som körkortslärare, men nu kommer folk fram och säger ”det är ju du som spelar skivor”. Det är väldigt uppskattat att jag kommer ut och de äldre vill att jag kommer oftare.

Musiken som efterfrågas blir alltmer modern.

– Många på äldreboendena är inte så gamla så det är låtar från 50- och 60-talen också. I början brukar inte de äldre röra sig över huvud taget, men sedan börjar de röra på fötterna och till slut sjunger de med.

– Det är ett fantastiskt sätt i exempelvis demensvården. Just musiken har kanaler in i delar av hjärnan som fortfarande är intakta och kan öppna upp människor som är instängda i sin sjukdom, säger KD:s ordförande i Vimmerby, Gudrun Brunegård.  

”Blir smickrad”

Kristdemokraternas beslut att uppmärksamma Sören Nordéns insats var enkelt.

– Vi hade några alternativ som vi diskuterade, men till slut var det ingen tvekan. Det ska vara någon som drivs av en vilja att göra saker för andra och det kännetecknar Sören. 

Vad betyder den här typen av insatser?

– Det är jätteviktigt. Samhället kan inte bara bygga på att människor är anställda för att göra saker och ting. Civilsamhället är jätteviktigt och det vill vi lyfta fram.

Motiveringen lyder så här:

”Efter ett aktivt yrkesliv nöjer du dig inte med att slå dig till ro. Istället väljer du att ägna tid åt att glädja äldre, både i vår egen och närliggande kommuner, genom att som ”discjockey för äldre” spela ”gamla goa låtar” hos föreningar och på äldreboenden. Du är ett verkligt föredöme i att ställa upp för dina medmänniskor, helt på ideell basis!”

– Det är riktigt trevligt att få det här, jag blir smickrad, säger Sören Nordén. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt