Annons:

Ingen bevattning av Ceos – så följer kommunen förbudet

Bevattningsförbudet får konsekvenser för Vimmerby kommun. Foto: Vimmerby kommun

Ingen bevattning av Ceos – så följer kommunen förbudet

Håller det varma och torra vädret i sig kommer fotbollsplanerna på Ceosvallen snart ha mist sin gröna färg. Kommunen har i dag ingen lösning för bevattningen av området.
– Förhoppningsvis kan vi hitta en långsiktig lösning snart, säger gatuchefen Andreas Horste i ett pressmeddelande.

Annons:

Sedan den 15 maj är det bevattningsförbud i Vimmerby kommun och det innebär att ingen i kommunen får använda slang eller spridare för att vattna exempelvis gräsmattor och rabatter. Förbudet gäller förstås kommunen också. I veckan har flera personer reagerat på att kommunen bevattnat gräsytor trots förbudet. 

– Det gäller självklart oss i Vimmerby kommun också. Vi använder inte dricksvatten för bevattning utan enbart dagvatten eller vattendrag. Jag förstår att det uppkommer frågor men Vimmerby kommun räknas in i förbudet, precis som alla andra. Vi tar bevattningsförbudet på allvar eftersom våra grundvattennivåer är så låga och det fungerar bra även om det innebär en omställning och vissa konsekvenser, säger gatuchefen Andreas Horste. 

Sandsopningen tar längre tid

Sandsopningen kan komma att ta längre tid med tanke på bevattningsförbudet. Maskinerna som används behöver en fuktig yta på gatan. 

– Våra maskiner är konstruerade så att de behöver rent vatten i någon form för att inte gå sönder. Därför måste vi nu filtrera vattnet från dagvattendammar eller vattendrag innan vi använder det och därför kan det ta längre tid med sandsopningen. Vi hoppas och tror att de som påverkas har förståelse för detta, säger Andreas Horste.

Något annat som påverkas av förbudet är Ceosvallen. I dagsläget vattnar kommunen inte på Cros eftersom det inte finns något dagvatten i närheten.

– Vi tittar på alternativa lösningar med dagvatten och egen brunn och vi har ett mycket bra samarbete med Vimmerby Energi och Miljö. Förhoppningsvis kan vi hitta en långsiktig lösning snart, säger Andreas Horste.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt