Annons:

Håkan Westerback är säkerhetssamordnare i Vimmerby kommun. Foto: Arkivbild

Valrörelse utan hot och hat i Vimmerby: "Det är en lättnad"

Det har varit några tuffa år i Vimmerbypolitiken med ett hårt debattklimat som ibland gått över gränsen. Men den precis avslutade valrörelsen har varit lugn.
– Jag har inte fått till mig någonting, säger säkerhetssamordnaren Håkan Westerback.

Annons:

Klimatet på både sociala medier och på valmöten har varit relativt lugn under valrörelsen. Håkan Westerback, säkerhetssamordnare i kommunen, beskriver att han inte fått några signaler alls om något annat.

– Jag har inte fått till mig någonting och det hoppas jag tyder på att det varit så lugnt som det verkar, säger han. 

Är du överraskad över det?

– Överraskad är fel ord. Jag vet inte vad jag ska svara på det riktigt, men vi går inte runt och förväntar oss hot och hat. Det dyker bara upp. Men det är en lättnad att det gått lugnt till och att man har kunnat hålla en god ton. Valet är det enskilt viktigaste för det demokratiska statsskicket. 

"Väldigt nöjd"

Håkan Westerback tror att det spelade in att det var relativt få heta frågor som verkligen var uppe i slutet av den lokala valrörelsen.

– Kombinationen av många heta frågor och just tonen i debatten påverkar hur upprörda människor är. Det har varit en mildare ton i debatten och inte några jättefrågor som diskuterats. Hade något parti gått till val på att lägga ned en skola och föreslagit det i sin kampanj kunde det ha blivit annorlunda. Mycket grundar sig i vilka frågor som är på tapeten. Med meningsskiljaktigheter kommer ett hårdare klimat och då kommer hot och hat som ett brev på posten.

Hur känner du för det?

– Jag är absolut väldigt nöjd. Det måste kunna vara en debatt utan att man hämmas av det. Som politiker måste man kunna hantera att frågor är ömma och ändå kunna driva dem. Det är inte meningen att våra förtroendevalda ska råka ut för hat och hot för det. Sedan kan folk förstås bli missnöjda i en valkampanj, men det är skillnad mellan missnöje och hot och hat. Den rädslan får aldrig hämma den politiska debatten, så det är en svår avvägning att göra. Man måste kunna ta sina debatter, men när klimatet blir hårdare i debatten tenderar det också att föra med sig avigsidor.

Tror du att politikerna låtit rädslan hämma dem?

– Hur politikerna resonerat kan jag inte svara för. Då får jag killgissa och det vill jag inte göra. Det kan jag kan konstatera är att inget har kommit mig till känna.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt