Annons:

Säkerhetssamordnaren om hotbilden mot politikerna:

Håkan Westerback är säkerhetssamordnare i kommunen. Foto: Arkivbild

Säkerhetssamordnaren om hotbilden mot politikerna: "Väl förberedda"

Valet är inte långt borta men enligt säkerhetssamordnaren Håkan Westerback tycks läget vara lugnt när det gäller hat och hot mot Vimmerbys politiker.
– I nuläget har vi inga sådana indikationer, säger Håkan Westerback.

Annons:

Framför allt i samband med debatten om skolnedläggelse i Vimmerby kommun förekom många hård ord mellan politiker och mellan allmänhet och politiker. Ibland gick det långt över gränsen och även vid valet 2018 fanns det en del hotfulla meddelanden mot Vimmerbypolitikerna.

Nu är valet bara några veckor bort, men läget bedöms vara betydligt lugnare.

– I nuläget har vi inga anmälningar eller indikationer på att någon har blivit hotad. Det vi har sett och hört något om är förstörelsen av valskyltar och valaffischer. Det är förstås väldigt illa även det, säger säkerhetssamordnaren Håkan Westerback. 

Det är ett annat läge jämfört med för bara några år sedan. 

– Just nu är det väldigt lugnt och hoppfullt. Jag började precis efter folkomröstningen om skolorna och de diskussionerna som då pågick fortsatte fram till valet 2018. Det som har kommit mig till känna runt själva valrörelsen och valet är att det ska kunna bli ett lugnt och tryggt val. Det har börjat bra frånsett skadegörelsen.

Hur stor påverkan har klimatet i Vimmerbypolitiken?

– Det kan påverka och jag tänker att klimatet inte är så hårt mellan politiken nu heller. Blir det en het debatt via media, så bidrar det till att folk som tycker olika vill sätta sin egen kommentar. Men det har varit lugnare där också på slutet.

"Väldigt tryggt"

Dessutom menar Håkan Westerback att kommunen är bättre förberedd nu, även vad gäller yttre påverkan på valet.

– Vi har fått tydligare riktlinjer och rekommendationer från nationell håll. Det har gjorts en verksamhetsskyddsanalys. Enkelt uttryckt har jag varit behjälplig för valkansliet när de brutit ned alla arbetsmoment från att förtidsröstningen öppnat. Man har tittat på varje arbetsmoment för sig och vilka olika åtgärder som behöver göras för att stärka robustheten. Konfidentialiteten är extremt viktig i ett val och det gäller säkerheten kring alla valsedlar och så vidare. 

Det gör att Westerback känner sig relativt trygg.

– Med alla förberedelser vi har gjort känns det väldigt tryggt. Det kan förstås gå fort helt plötsligt om det händer något, men just nu känns det lugnt och väl förberett.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt