Annons:

Affären tvingas gå ned i anställda – elpriset slår stenhårt

Elpriser slår stenhårt mot Mattias Sandh affär i Gullringen. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Affären tvingas gå ned i anställda – elpriset slår stenhårt

Elpriset slår hårt mot många och är nu den enskilt dyraste kostnaden för Mattias Sandh, handlare i Gullringen. Affären har fått gå ned från tre till två anställda.
– Det är väldigt tufft, säger han.

Annons:

Det är tuffa tider för många med stigande inflation och skyhöga elpriser. Mattias Sandh, som sedan flera år tillbaka driver affären i Gullringen, är förstås inget undantag. 

Den senaste elräkningen landade på nästan 25 000 kronor och är nu den enskilt största kostnaden per månad, enligt butiksinnehavaren.

– Att gå från 8 000 i månaden till 25 000 kronor... Det förstår alla är svårt att ta ifatt med en butik i Gullringen. Dessutom när det är 17 grader varmt ute fortfarande, säger Mattias Sandh.

Vad ligger omsättningen på per månad?

– Jag säljer för 400 000 kronor i månaden ungefär. Det är inte mycket vinstmarginal där. 

Tidigare har Sandh, som själv har ett annat jobb vid sidan om, haft tre anställda plus en person på timmar. Nu har han tvingats dra ned till två anställda.

– Vi agerar nu i tid, så inte vintern blir en total mardröm. Jag kan ju inte dra av elen på kvällen och natten. Frysarna måste gå liksom. 

Hänger på en skör tråd

Han menar att butiken i Gullringen hänger på en skör tråd. 

– Det har varit tufft hela tiden. Det är pensionärerna i samhället som hållit affären flytande. Jag driver inte här för att tjäna pengar, utan jag driver den för att jag tror att Gullringen behöver en affär. Jag har ett annat jobb sedan två och ett halvt år tillbaka och vem vill ha två jobb hela tiden? Jag har flera stadiga kunder, men problemet är att de är för få. Skolan är jätteviktig för ett samhälle men det är affären också. Det är därför man flyttar till ett samhälle eller stannar kvar. Vi är en landsbygdsaffär och då finns inte allt i sortimentet.

Själv är Mattias Sandh mest en resurs i affären på helgerna. 

– Elen har blivit fyra gånger så dyr som i vanliga fall och då blir det tufft. Nu har vi tvingats ta till åtgärder till och med. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt