Annons:

Så många lägenheter är redan uthyrda:

27 av 32 lägenheter i Uven är redan uthyrda. Magnus Danlid (C) säger att det visar att satsningen var rätt från det kommunala bostadsbolagets sida. Foto: Ossian Mathiasson

Så många lägenheter är redan uthyrda: "Över förväntan"

För en månad sedan kunde de första hyresgästerna flytta in i det nybyggda kvarteret Uven i Vimmerby. Redan nu är 27 av 32 lägenheter uthyrda.
– Det är över förväntan, säger Vimarhems ordförande Magnus Danlid (C).

Annons:

Det har varit på tapeten i många år. Till slut tog Vimarhem beslut om att bygga 32 nya hyreslägenheter i centrala Vimmerby. I början av april var det dags för inflyttning för de första hyresgästerna. Då var ungefär hälften av lägenheterna uthyrda.

Nu är hela 27 av 32 lägenheter uthyrda. Endast fem finns kvar och det rör sig om en tvåa och fyra treor som fortfarande är lediga.

– Det är över förväntan. Vi hade räknat med att ett antal skulle bli uthyrda tämligen omgående, men inte så här många. Vi hade hyrt ut många redan när det var visningsläge och efter det har det tagit ännu mer ut. Det har verkligen fallit väl ut. Det är alltid en risk man tar med ett nytt stort projekt och det har varit en lång resa med överklagan och annat. Det är många faktorer vi inte har kunnat rå på, men totalt sett är vi jättenöjda nu, säger Magnus Danlid (C), ordförande i det kommunala bostadsbolaget.

"Blev helt rätt"

Han tycker att det stora intresset bevisar att Vimmerby var i behov av nya hyreslägenheter. 

– Byggnationen på den centrala tomten Uven blev helt rätt för både Vimarhem och våra hyresgäster. Det är viktigt att Vimarhem kan erbjuda såväl äldre som nyare lägenheter med olika standard, då efterfrågan på bostäder varierar. Vimarhem har länge varit på gång att bygga nytt, men det har inte gått i lås tidigare. Det är viktigt om man ska kunna locka nya invånare att det finns ett varierat utbud.

Det fanns tidigare en viss farhåga för att hyrorna skulle vara för höga ur ett Vimmerbyperspektiv.

– Det är högre hyror än en del andra lägenheter, men samtidigt måste man se vad man får. Allt är nybyggt och det är högre standard än i många andra lägenheter. Det räcker att åka till Linköping eller Jönköping för helt andra hyresnivåer och därför man får betala höga hyror för betydligt äldre lägenheter. Som fastighetsägare hade man önskat lite högre hyror, men det är marknaden som sätter priset. Med tanke på att 27 lägenheter är uthyrda, så har vi hittat ett bra pris. 

När kan alla lägenheter vara uthyrda?

– När det har gått så här bra på en månad, så tror jag att de borde vara uthyrda inom ett par månader. 

Pistolsmeden nästa?

Innan Uven blev aktuell hade Vimarhem långt gångna planer på att bebygga Pistolsmeden i Vimmerby. Det projekt stoppades, men det är ändå det som ligger närmast till hands nästa gång man ska bygga nytt.

– Vi har den tomten som står där, men det är viktigt att vi får det här huset uthyrt innan vi börjar titta på nya projekt. Ekonomin är också som den är och vi har ett stort underhållsbehov. Vi äger den tomten, inledde ett planförfarande där och kan bygga fyrvåningshus där också. Men det jag kan säga är att det inte är aktuellt för närvarande. Vi har mycket underhållsprojekt vi behöver ta tag i och jag tror det kommer dröja ett antal år innan vi sätter igång något nytt. 

Kan det bli under 20-talet?

– Det tycker jag. Konjunkturen är som den är men vi har alltid haft konjunkturer upp och ned. Vi kommer gå mot ljusare tider förr eller senare. Brasklappen är att vi har stora utmaningar med underhållsbehovet på de befintliga fastigheterna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt