Annons:

Så blir Fabrikens sommar – ett väldigt brett program

Fabriken är helladdade för en ny sommar fylld av aktiviteter för barn och ungdomar.

Så blir Fabrikens sommar – ett väldigt brett program

Är du barn och har inte en aning om vad du ska göra i sommar? Lugn.
Fabriken har satt ihop ett gediget program med en mängd aktiviteter.
– Det är ett brett program som täcker hela sommaren, säger Peter Knutsson, fritidsledare på Fabriken.

Annons:

Regeringens satsning på ungdomars fritid under sommarlovet märks mycket tydligare i Vimmerby i år. Fabriken har ett späckat schema och programmet är betydligt mer gediget än förra året. 

– Vi har försökt att lägga ett program som täcker hela sommaren. Det är ett brett program som vi hoppas ska locka alla ungdomar. Det finns verkligen något att göra under hela sommaren, säger Fabrikens Peter Knutsson och Camilla Karlsson. 

Invigningen av Café Källängen sker i samband med nationaldagsfirandet i Källängsparken. Sedan är caféet öppet tisdag till fredag fram tills den 18 augusti. 

Varje måndag blir det Fabriken on Tour, då Fabriken besöker kransorterna i kommunen med sin mobila fritidsgård.

– Det är något som har varit efterfrågat och det är verkligen en chans vi erbjuder dem.

I år ska man marknadsföra sig mycket mer för att nå ut till ungdomarna.

– Allt sammanställs i en folder som alla skolelever får innan de slutar. Nu vet vi ju om att vi har de här pengarna, förra året kom pengarna sent. Nu blir det bättre marknadsföring.

252 000 kronor

Totalt handlar det om 252 000 i sommarlovspengar. Medlen är utportionerade på föreningar som har sökt och på Fabriken själva.

– Vi vill så klart att många unga besöker oss under sommaren, men det är viktigt med rätt förväntningar. Många är lediga, åker iväg på semester och det händer väldigt mycket saker överallt. Vi vill att fler än förra året ska hitta oss, men det viktiga är att rätt ungdomar hittar oss, de som inte har råd att åka iväg, säger Anja Persson, ungdomspedagog.

Mängder av aktiviteter

I Källängen blir det bland annat Källängsfestivalen den 16 juni med Mange Makers och andra på scenen, den 19 juli blir det Rock Mot Cancer-konsert och flera kvällar kommer att vara så kallade grillkvällar. Den 8 augusti anordnas en FIFA-turnering, där Vimmerbymästaren i FIFA17 ska koras.

Av de som har sökt pengar återfinns Ryttargården, där det blir hästkollo för barn mellan sex och tio år under dagarna tre i juni. Det blir en låtskrivarsommar för den som har lust att göra en låt. Med hjälp av artisten Elin Namnieks sätter de som vill text och musik till sommaren 2017. Det blir rim, rams och rytmverkstad på Näs i början av juli. Den har utgångspunkt i sommarens stora utställning kring Lennart Hellsing. 

Vimmerby Wargaming bjuder in till tre olika prova på-aktiviteter under sommaren. Det handlar om brädspel, figerspel och workshop, samt utomhusrollspel. I Gullringens simhall blir det en sommarsimskola och Vimmerby Dansstudio arrangerar ett dansläger i slutet av juni.

Idrottsskolan anordnar också ett kollo tillsammans med Hultsfreds kommun för personer med någon funktionsnedsättning.

– Det är ett tiotal föreningar, och där räknas Näs in, som har sökt. Många fler sökte i år och det var mer pengar att dela ut, men alla som sökte fick inte pengar. Det finns många intressanta grejer, som Wimmerby Wargaming som egentligen är en ganska dyr och stor och etablerad förening kör gratis för barnen. För en förhållandevis liten summa får man testa på. Annars är det mycket kultur och musik. Kollot för funktionsnedsatta är bra, det kan svårt för dem att hitta idrotter de får prova på. Nu blir det lite allt möjligt och de har fått pengar från både Hultsfred och Vimmerby. 

Heltaggade

Pengarna från regeringen är lovade i tre år. Därefter vet ingen vad som händer. 

– Vi vill använda dem rätt, investera dem smart så att vi kan få användning av dem framöver också. Vi vet ju inte om de kommer fortsätta att komma. Vi kommer också att använda det året om, så att det inte bara blir en sommargrej.

Vad betyder pengarna?

– Det ger ett bredare utbud och en del får chans att prova på saker de aldrig annars hade gjort. Det var ett första år, men vi kanske inte fick det resultat vi hade hoppats på. Men det var ett lärande år och utifrån det är vi nöjda. De som sköter pengarna för regeringen var nöjda med vad vi gjort. Vi kan också fokusera mer på aktiviteter i år, förra året var det mycket fokus på att fixa grejer. 

Fabrikens fritidsledare säger sig vara heltaggade inför sommaren. 

– Det ska bli spännande att se hur det går. Nu hoppas vi på lagom bra väder.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt