Annons:

Ingen succéöppning för Fabriken On Tour

Satsningen på Fabriken On Tour har inte gett omedelbar effekt, konstaterar Anders Degerman.

Ingen succéöppning för Fabriken On Tour

Fem gånger har Fabriken On Tour varit runt i kransorterna. Intresset har hittills varit svalt. – Man kan inte kalla det för en succé, säger ungdomschefen Anders Degerman.

Annons:

I slutet av 2015 valde kultur- och fritidsnämnden att lägga ned Stjärnevikskollot. Turerna har varit många och kritiken mot beslutet hård. 

I stället för kollot kunde föreningar och grupper ansöka om pengar för att anordna aktiviteter. Dessutom satsade Allaktivitetshuset Fabriken på Fabriken On Tour, som är en mobil fritidsgård som besöker kransorterna. 

Intresset hittills har minst sagt varit lågt. 

– Det går inte att säga att det är en succé, det kan man inte, säger Anders Degerman, chef för ungdomsverksamheten. 

Fem ungdomar kom till premiären i Tuna och ännu färre till Storebro. Därefter har den mobila fritidsgården också varit i Gullringen och Frödinge och ytterligare en gång i Storebro. Men Degerman vill inte kalla Fabriken On Tour för ett misslyckande. 

– Nej, nej. Av erfarenhet vet vi att det är en viss inkörningsperiod och vi tror att det blir bättre under året. 

Kunde ni gjort något annorlunda för att nå ut med det?

– Vi kommer ta lärdom av det här, det kom lite hastigt på. Vi kunde inte riktigt marknadsföra det innan skolorna slutade. Jag tror ändå att det kommer bli bra i slutändan. 

För tidigt för utvärdering

Anders Degerman tycker att det är för tidigt att göra någon utvärdering. 

– Det får vi ta senare. 

Hade ni räknat med så få barn?

– Det är svårt att räkna på hur mycket folk som ska komma. Ibland tror vi hur mycket som helst och så kommer nästan ingen och likaså tvärtom. Det är mycket som spelar in, men vår förhoppning var att det skulle komma fler. Samtidigt har vi bara börjat. Vi har varit ute några gånger och ska vara ute två gånger i veckan hela sommaren. 

Blir det värt det när det kommer fem barn?

– Det är alltid så att man vill att så många som möjligt ska komma, men det är också så att för de som kommer är det mycket värt. Bara för att det kommer fem ungdomar kan man inte säga att det är en dålig aktivitet. För de fem är det värdefullt, så man kan inte alltid räkna kvantitet.

Ångrar inte nedläggning

Ungdomschefen ångrar inte beslutet att lägga ned kolloverksamheten i Stjärnevik. 

– Man ska inte sätta det emot varandra. Jag tycker att det här är helt rätt satsning. Vi når ut till fler ungdomar och kan genomföra fler olika aktiviteter under hela sommaren. Den målsättningen kommer vi att nå. Vi får en större bredd på verksamheterna. 

Totalt har Vimmerby kommun fått 224 000 kronor från regeringen för att satsa på ungdomars fritid under sommarlovet. En stor del av pengarna kommer Fabriken att använda på egen hand, bland annat till Fabriken On Tour. Annars har bland annat Vimmerby Kickboxning fått 20 000 kronor för provapå-träningar i Källängen två gånger per vecka och Vimmerby IF har fått 40 000 kronor för att arrangera spontanfotboll i Källängsparken varje eftermiddag.

– Vi fick in fem, sex anmälningar och alla blir av. 

VIF har fått 40 000 kronor för att arrangera spontanfotboll. Är det spontanfotboll om det organiseras?

– Det är en bra fråga och jag inte vad för begrepp man kan använda annars. Det är ingen organiserad träning, vem som helst kan gå dit och spela. Det är det spontana och man kan spela en halvtimme om man vill det och längre om man vill det. 

Kommer alla pengar att gå åt?

– Jag har inte de siffrorna nu. Vi får titta på det när vi går igenom allting. Vi ska redovisa det här till MUCF (myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor). Det är ju delvis ett statligt sommarlovsstöd. 

Fakta

Då kommer Fabriken On Tour till dig:

11/7 Locknevi

13/7 Gullringen

18/7 Södra Vi

21/7 Södra Vi 

25/7 Frödinge

27/7 Storebro

1/8 Pelarne

4/8 Södra Vi 

8/8 Rumskulla

15/8 Djursdala

17/8 Tuna 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt