Annons:

Vimmerbys nya förskola lär försenas – här är orsaken

Den nya förskolan i Vimmerby kommer med största sannolikhet att försenas. Foto: MostPhotos

Vimmerbys nya förskola lär försenas – här är orsaken

I somras tog det sista stora steget mot en ny förskola i utkanten av Vimmerby stad. Så sent som i september var planen att den skulle stå färdig hösten 2023. Nu ser inte det ut att vara möjligt längre. 

Annons:

Ett av Vimmerbyalliansens första beslut vid makten efter valet 2018 var att stoppa planerna på en ny förskola i VOK-skogen. Då blev istället Nybble huvudspåret. 

Strax före midsommar tog det sista stora steget mot en ny förskola i Vimmerby tätort. Kommunen gick då vidare med Skanska som leverantör av den nya förskolan. 

Så sent som i september låg tidsplanen fast, där förhoppningen var att inflyttning skulle kunna ske under hösten 2023. 

– Det är vår plan och vårt mål. Det är oförändrat. Den ska stå färdig på platsen hösten 2023 och det är inte orimligt tänker vi, sa barn- och utbildningschefen Ola Karlsson.

Men så kommer det sannolikt inte bli. 

– Arbetet pågår med förskolan, men vi har stött på en del problem med marken. Det kommer dröja lite längre tid än vi hade tänkt, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Hur mycket försenas det?

– Det har vi inte fått något om. Det är ännu inget som är påskrivet. 

Ett dilemma

Fastighetschefen Torbjörn Bergström säger att det är väldigt kuperade tomter där både förskolan och vård- och omsorgsboendet ska placeras i Nybble.

– Det märker man bara om man åker på den vägen, både upp mot villakvarteren och mot Nybble gård. Vägarna, eller marken, lutar en aning. Nu tittar vi på en bra lösning för både omsorgsboendet och förskolan. Det vi tittar på är en gemensam angöring för transporter till och från området, som exempelvis varutransporter och avfallshantering. Dessutom finns det en del gamla stenmurar på de här tomterna som vi inte får röra allt för mycket. Det är ett dilemma, säger Torbjörn Bergström.

Hur mycket riskerar det här att försena projektet?

– Det är två saker vi håller på med. Dels har vi tagit beslut om att båda byggnaderna ska innehålla ett storkök som ska kunna serva övriga centrala förskolor samt Vimar- och Borghaga. Det håller vi på med och det har till viss del gjort att det här har dragit ut på tiden, eftersom vi har fått rita om planlösningen. Sedan är det den här biten jag nämnde tidigare.

Viss försening

Torbjörn Bergström säger att det kan bli en "viss försening" jämfört med vad man har sagt tidigare. Kommunen har ännu inte gått in i förhandlingsläge med Skanska.

– Jag vill egentligen inte säga någonting i dag, men en viss försenig låter bra. Vi har inte pratat sluttid ännu, så tiderna kan vi inte uttala oss om. Att förhandla med Skanska är bara veckor bort, så efter det vet vi mer.

Så hösten 2023 är inte troligt?

– Jag har sagt att senhösten 2023 är vår plan, men det säger jag inte nu. Det kan dra ut på tiden lite. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt