Annons:

 • Då ska de första barnen in på förskolan – så hög blir prislappen

  Barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Karlsson (C) kallar det för en historisk dag. Foto: Simon Henriksson

 • Då ska de första barnen in på förskolan – så hög blir prislappen

  Fastighetschefen Torbjörn Bergström.

 • Då ska de första barnen in på förskolan – så hög blir prislappen

  Kommunalrådet Helen Nilsson (S).

 • Då ska de första barnen in på förskolan – så hög blir prislappen

  Så här ser den modell ut som ska byggas i Vimmerby. Kulören stämmer inte, betonar fastighetschefen Torbjörn Bergström. Foto: Pressbild

Då ska de första barnen in på förskolan – så hög blir prislappen

Projektet har försenats ordentligt, men inte dragit iväg så mycket ekonomiskt. Hösten 2024 ska stå den nya förskolan kunna ta emot barn och prislappen är 57 miljoner kronor.
– Vi ska kunna hålla den här budgeten, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn 

Annons:

Planerna presenterades av kommunstyrelsens i början av februari 2017. Behovet av en ny förskola i Vimmerby kommun ansågs vara enormt. 

Då tog kommunstyrelsen det första steget mot en ny förskola i VOK-skogen och släppte därmed tidigare planer på en förskola i Nybble. Hela kommunstyrelsen var överens om placeringen.

Men det var man inte särskilt länge. Kritiken blev omfattande och inte minst protesterade Vimmerby OK mot beslutet. Det ledde till att Vimmerbyalliansen nästan direkt efter valsegern 2018 stoppade planerna. 

Blicken riktades mot Nybble och där har placeringen varit tänkt sedan dess. Projektet har tagit dock betydligt längre tid än väntat, men på onsdagen togs det allra första spadtaget för jätteinvesteringen. 

Det blir den första förskolan som byggs i kommunen på cirka tio år. 

– Det har varit många turer, men nu blir det äntligen av. Vi hade hoppats att det skulle vara färdigt nu, men det har tillstött en del hinder på vägen. Nu står vi här och det kommer bli jättebra, det är jag säker på, säger Peter Karlsson (C), ordförande i nämnden.

Kuperad mark har fördröjt

Så sent som i september förra året låg tidsplanen fast om att förskolan skulle vara inflyttningsklar den här hösten. Det var innan man sprungit på det senaste problemet. Fastighetschefen Torbjörn Bergström berättade då för vår tidning att området var väldigt kuperat.

– Det märker man bara om man åker på den vägen, både upp mot villakvarteren och mot Nybble gård. Vägarna, eller marken, lutar en aning. Nu tittar vi på en bra lösning för både omsorgsboendet och förskolan. Det vi tittar på är en gemensam angöring för transporter till och från området, som exempelvis varutransporter och avfallshantering. Dessutom finns det en del gamla stenmurar på de här tomterna som vi inte får röra allt för mycket. Det är ett dilemma, säger Torbjörn Bergström.

Det har fördröjt processen ytterligare, men nu är klart. Det första spadtaget har symboliskt gjorts av ledande politiker och leverantören Skanska säger att man kommer vara klara inom 18 månader från nu. 

– Då kommer de första barnen kunna vara här. Det lovar vi. Det kommer bli jättebra och vi har en stark, lokal organisation här, säger distriktschefen Linda Elmgren. 

Landar på 57 miljoner

Själva förskolan blir totalt 1 800 kvadratmeter och kommer inrymma 120 barn. Det ska täcka det totala behov kommunen haft paviljonger för under en lång rad av år. 

Kostnaden beräknades för flera år sedan till 40 miljoner kronor, men ser nu att hamna på 57 miljoner kronor. 

– Ja, det handlar om 57 miljoner kronor nu. Det ligger med i investeringsramarna och visst har det fördyrats en del, men det beror på en del avsteg som har gjorts, säger fastighetschefen Torbjörn Bergström. 

Kommunen har gjort ett antal avsteg från grundmodellen, vilket bland annat handlar om barnomsorg på obekväma arbetstider samt ett större tillagningskök som ska serva samtliga förskolor i Vimmerby stad med varm mat. Tidigare har det diskuterats ett gemensamt kök med vård- och omsorgsboendet, men så blir det inte.

– Köket är den största delen där. Det är många portioner som ska lagas jämfört med att man hade lagat för "bara" 120 barn och personal. 

Modellen som ska byggas i Nybble ligger i linje med ett ramavtal Sveriges kommuner och regioner, SKR, tecknade med en rad leverantörer under 2018. Skanska bygger just nu – eller har byggt – ett 30-tal förskolor i landet.

– Det kunde absolut ha blivit dyrare, så det här avtalet får vi vara tacksamma för, säger Bergström.

Peter Karlsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att budgeten ska kunna hållas.

– Det är inte så mycket om man jämför med vad en ny skola hade kostat. Det är tack vare avtalet med SKR och det är vi väldigt glada för. Vi har sett förskolor på andra håll dra iväg ordentligt. Nu tror vi att vi ska kunna hålla budgeten, säger centerpartisten. 

Börjar på allvar nästa vecka

Arbetet går igång ordentligt under nästa vecka och om ett och ett halvt år ska förskolan alltså vara helt klar. 

– Det är ingen risk att det försenas. Bygglovet är hemma och ekonomin finns. Vi har tagit höjd för det, så vi ser inga hinder alls. Vi har tänkt Småland och mycket träd, så därför har vi velat ha en träbyggnad. Att kunna ta det första spadtaget är jätteroligt. Det är en del dystra beslut och besparingar, så det är kul att det kan hända något positivt, säger Torbjörn Bergström. 

Nämndsordföranden kallar det för en historisk dag. 

– Vi tror verkligen att det här kommer bli jättebra och utvecklas till fördel för Vimmerby. Det har varit många pedagoger här och tittat och det är mycket bättre att äga den här byggnaden själva än att behöva hyra paviljonger. 

Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen, konstaterade att man kanske varit i ett annat läge om förskolan inte varit så långt fram i sin process. Nyligen meddelade man exempelvis att den stora skolsatsningen läggs ned.

– Det är klart det hade varit svårare i dag, men behovet är väldigt stort. Vi har så många temporära paviljonger att vi måste ha den här förskolan. 

I området, som är naturnära, ska det även bli villatomter och ett vård- och omsorgsboende.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt