Annons:

SNART SÅ BARN – FÖRSTA SPADTAGET FÖR FÖRSKOLAN ÄR TAGET

Skanskas distriktschef Linda Elmgren, Ola Gustafsson (KD), Peter Karlsson (C), Mustafa Badran (S), Helen Nilsson (S) och Pia Young (V) tog det historiskt första spadtaget för den nya förskolan i Nybble. Foto: Simon Henriksson

SNART SÅ BARN – FÖRSTA SPADTAGET FÖR FÖRSKOLAN ÄR TAGET

Processen har varit lång. Nu har det första spadtaget genomförts för den nya förskolan i Nybble. Under 2024 ska inflyttningen ske. Prislappen landar på cirka 57 miljoner kronor.

Annons:

Det har varit på tapeten i en herrans massa år. En lång rad av olika anledningar har gjort att projektet dragit ut på tiden, men på onsdagen togs så det första – visserligen symboliska – spadtaget på tomten vid Nybble där förskolan ska byggas. 

På plats fanns hela barn- och utbildningsnämnden, högt uppsatta kommunala tjänstemän, ledande politiker och entreprenörer. Ett stort antal personer närvarade vid det stora startskottet. 

– Det här är en historisk dag när vi äntligen kan ta det första spadtaget. Vi har haft många temporära lokaler, mycket paviljonglösningar, som vi nu kommer kunna ersätta med den här förskolan, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Förskolan, som ska ha plats för totalt 120 barn och täcka behovet av platser som man de senaste åren löst med paviljonger, har upphandlats genom det ramavtal som SKR, Sveriges kommuner och regioner, tecknat med flera aktörer. Vimmerby kommun har valt Skanskas största modell och Linda Elmgren, distriktschef på Skanska, var på plats i Vimmerby. 

– Vi tackar för förtroendet att få vara med och bygga för morgondagens invånare i Vimmerby. Det är ett ärofyllt uppdrag och vi ska med vår lokala organisation göra det så bra som det bara är möjligt, säger hon.

Klart om 18 månader

Från att spaden sätts i backen ska det ta 18 månader, alltså ett och ett halvt år, innan förskolan är redo för att ta emot barn. För första gången ska det också bli barnomsorg på obekväma arbetstider i Vimmerby kommun.

– Vi har varit och tittat på en liknande förskola i Motala och den är väldigt fin. Vi har tagit mycket idéer därifrån, men också satt vår egen prägel på det. Vi tror verkligen att den här förskolan kommer bli jättebra och det ska bli spännande att se, säger Peter Karlsson. 

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) säger att hon är stolt över att man kommit så här långt. 

– Det här är första delen i två byggen som kommer ske i rätt snabb takt. Den andra delen är äldreomsorgsbygget. Det har tagit sin tid, men det har varit ett bra arbete och vi är tacksamma för att vi så kommit så här långt. Hade vi inte gjort det hade det varit diskussioner om förskolans vara eller inte vara också. Nu kan vi ta första spadtaget och det är vi nöjda med, säger hon.

Även fastighetschefen Torbjörn Bergström var väldigt nöjda med att spaden kunde sättas i jorden. 

– Vi har kämpat på och känner oss jättetrygga med valet. Det är ett spännande år vi har framför oss och det är det första spadtaget sedan jag blev chef, kommenterar han. 

Många fler artiklar om förskolan i Nybble följer under dagen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt