Annons:

Berishas advokat efter avslaget:

Ruth Nordström på Människorättsadvokaterna är familjen Berishas juridiska ombud. Foto: Victoria Runegrund/Pressbild

Berishas advokat efter avslaget: "Hoppas på snabbare handläggning"

Ruth Nordström, advokat på Människorättsadvokaterna i Uppsala, företräder familjen Berisha. Hon har varit kritisk mot Migrationsverkets hantering tidigare. Efter domen på tisdagen väntar nu en ny ansökan.
– Vi hoppas på snabbare handläggning nu, säger hon.

Annons:

I ett år har nu familjen Berisha, bestående av totalt fem personer, befunnit sig i Kosovo. Den 4 november blev familjen efter en lång kamp utvisade från Sverige och snart 365 dagar av längtan till Vimmerby har passerat. 

Ruth Nordström, som är advokat på Människorättsadvokaterna i Uppsala, är familjens juridiska ombud och företräder dem i processen. 

– Vi överklagade beslutet att avslå Halils ansökan om arbets- och uppehållstillstånd i juni. Nu har Migrationsdomstolen i Göteborg sagt att det är klart för ett avgörande och det borde komma ett beslut när som helst. Återreseförbudet träder ur kraft den 4 november och när det slutar gälla, så saknas skäl att avslå ansökan. Anställningen i Vimmerby kommun uppfyller kraven i det sjätte kapitlet i utlänningslagen och det har Migrationsverket gett sitt stöd till. Då borde Migrationsdomstolen kunna besluta enligt vårt yrkande och upphäva besluet, sa advokaten Ruth Nordström häromdagen.

På tisdagen kom domen från Migrationsdomstolen, som väljer att avslå överklagan.

– Tyvärr är det så. Vi har precis varit i kontakt med familjen och nu får vi börja om helt enkelt. Vi kommer ta en ny kontakt med Migrationsverket och göra en ny ansökan. Nu hoppas vi på en mycket snabbare handläggningstid med tanke på omständigheterna. 

Ny ansökan omgående

Ruth Nordström tyckte inför domen skulle komma att det här var ett givet fall.

– Det är så givet och det finns särskilda skäl att upphäva återreseförbudet. Vi har argumenterat för det och anser att Migrationsdomstolen borde tagit till sig av vår argumentation. Skulle man göra det så skulle man spara mycket oro, bekymmer, tid och energi än att vi får ta till en ny plan. Vi anser att de särskilda skälen finns, men man får titta på en sammanvägd bedömning. Den här anställningen som omsorgsbiträde hos Vimmerby kommun uppfyller alla krav. Så vi har goda förhoppningar. Vi har stått vid deras sida under lång och lovat att vi ska kämpa. 

Efter att domen kom på tisdagen ligger nu fokus på att få till en ny ansökan.

– Återreseförbudet går ut den 4 november och Halil uppfyller kraven för arbetstillstånd. Det blir nästa steg för oss att göra en ny ansökan till Migrationsverket och det gör vi omgående.

Har ni någon uppfattning om hur lång tid det kan ta?

– Tyvärr är det långa handläggningstider, men vi tycker – med tanke på att Migrationsverket vidgick att den tidigare ansökan uppfyllde kraven – att det bara är återreseförbudet som varit problematiskt tidigare. Nu hävs det och vi har ansett att det fanns skäl att upphäva det i förtid, men Migrationsdomstolen går inte på den frågan. Men när återreseförbundet hävs nu på fredag ser vi inga hinder för att bevilja arbetstillstånd. Vi kommer fortsätta arbeta för det här. 

Barnkonventionen avgörande

Båda döttrarna i familjen är födda i Sverige och hade drömt om en jul på hemmaplan igen.

– Familjen hade hoppats på att få fira jul i Sverige. De är besvikna, men hoppfulla att den nya ansökan beviljas mycket snabbare.

Du låter ganska hoppfull?

– Ja, absolut. Det är jag och det har jag förmedlat till familjen.

Ruth Nordström menar att utvisningen av familjen strider mot barnkonventionen.

– Vi har tidigare sagt och står kvar vid att det här strider mot barnkonventionen. Vi lyfte särskilt fram Halils tidigare vistelse i Sverige och barnens anknytning till Sverige. Barnen påverkas både direkt och indirekt och barnkonventionen ska lyftas fram här. Vi anser att barnkonventionen inte bara är till för att se fin ut på papper. Den är lag och den behöver både följas och respekteras av domstolar. Men ibland tar det tid att få genomslag för barnkonventionen i praktiken. Migrationsdomstolen har tidigare slagit fast att varje barn är en enskild rättighetsbärare – och då måste det också få genomslag i praktiken. Det är något vi har lyft fram genom hela processen och det är oerhört viktigt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt