Annons:

AVSLAG FÖR BERISHAS ÖVERKLAGAN – SÅ RESONERAR DOMSTOLEN

Migrationsdomstolen avslår Halil Berishas överklagande. Foto: MostPhotos

AVSLAG FÖR BERISHAS ÖVERKLAGAN – SÅ RESONERAR DOMSTOLEN

Migrationsdomstolen avslår överklagandet om Halil Berishas uppehålls- och arbetstillstånd. Det skriver man i domen som kom i dagarna. 

Annons:

Migrationsdomstolen har prövat målet om Halil Berisha, pappan i familjen Berisha som utvisades från Sverige och Vimmerby 4 november förra året, kan beviljas uppehålls- och arbetstillstånd med anledning av sin anställning i kommunen.

Halil Berisha har nämligen erbjudits en anställning som omsorgsbiträde i Vimmerby kommun. Via sitt ombud anförde Halil Berisha bland annat att hans anställning uppfyllde samtliga krav och att det finns en stark och tydlig anknytning till Sverige.

"Därtill har han en stark anknytning till Sverige, varvid hans anställning och tidigare vistelse i Sverige samt hans familjs anknytning till landet bör beaktas", skrev man i sitt yrkande.

Utrett ärendet korrekt

Migrationsverket har tidigare tagit ett beslut i ärendet utan att ombudet fick tillfälle att yttra sig. Något som Ruth Nordström, advokat på Människorättsadvokaterna i Uppsala, var mycket kritisk till. Migrationsdomstolen anser dock att Migrationsverket har utrett ärendet på korrekt sätt. 

Migrationsverket har valt att inte gå vidare och pröva om Halil Berisha har sin anställning kvar eller om anställningen skulle vara undantagen annonsering eftersom de avslagit hans ansökan på grund av att han meddelats ett återreseförbud. Det har inte framkommit skäl som krävs för att återreseförbudet ska hävas, menar domstolen. 

Återreseförbudet går ut den 4 november i år. 

Så resonerar domstolen

Migrationsverket menar att Halil Berishas eget beteende, att han inte lämnat landet inom en viss tidsfrist, talar mot att det finns särskilda skäl att upphäva förbudet.

"Vid en sammanvägd bedömning finner Migrationsdomstolen att hans intresse av att få resa in i Sverige för att arbeta inte väger tyngre än intresset för att upprätthålla återreseförbudet. Migrationsverket har därför haft fog för sitt beslut att avslå Halil Berishas ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd. Överklagandet ska därmed avslås", skriver Migrationsdomstolen.

HÄR kan du läsa en intervju med familjen om att ett år har gått sedan de utvisades från Sverige, HÄR en intervju med familjens juridiska ombud Ruth Nordström och HÄR en artikel med Vimmerbybon Lennart Nilsson, som tillsammans med andra länge kämpat för familjens sak. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt