Annons:

Vimmerbybördig kock stöttade gymnasieelever i köket under en dag

Vimmerbysonen Jonas Alvin, kökschef på Stångs Magasin i Linköping, besökte tidigare i veckan restaurangskolan i Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

Vimmerbybördig kock stöttade gymnasieelever i köket under en dag

Stångs Magasins kökschef Jonas Alvin, ursprungligen från Vimmerby, besökte nyligen restaurangskolan i Vimmerby och kom med värdefulla tips till eleverna. 
– För mig betyder det mycket att jag får träffa elever som är på väg in i branschen, säger Jonas Alvin. 

Annons:

Den Vimmerbybördige kocken Jonas Alvin besöker årligen restaurangskolan i Vimmerby där hans egen resa inom branschen startade en gång. 

Årskurs tre-eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vimmerby gymnasium fick nyligen tips och råd av honom.

– Det är alltid roligt att komma hit och det är alltid fullt ös. Det är återigen en väldigt duktig klass, säger Jonas Alvin. 

Fyrarättersmiddag för 65 gäster

Han fanns med i köket från morgon till kväll och hjälpte de unga kockarna med att tillaga och servera en fyrarättersmiddag till 65 gäster.

– När man gör en sån här grej och besöker en restaurangskola blir det olikt en restaurang. På en restaurang gör man inte allting på samma dag. Här börjar vi från scratch och inget är förberett. Det är kul att få se hur allt växer fram under dagen och de är duktiga och snabba så det gäller att hitta på grejer hela tiden så de har något att göra, 

Jonas Alvin la vid veckans besök fokus på att låta eleverna se lite roliga grönsaker och andra texturer än vad de är vana vis. 

– Det är väl inga konstiga grejer, men vi jobbar med morötter i olika färger och olika textur och gör till exempel morotskräm, säger Jonas Alvin. 

Han tycker att det är roligt att komma och besöka restaurangskolan i Vimmerby.

– Lärarna har oftast jobbat i branschen för länge sedan och har andra förhållningssätt med själva utbildningsbiten. Vi som kommer hit kan bara fokusera på maten. Lärarna kollar hur eleverna jobbar och vad de tar hand om. Det är kul att komma hit, visa hur det kan se ut på en restaurang och att de får känna på det. 

"Kan inte stänga av våra frysar"

Jonas Alvin är kökschef på Stångs Magasin i Linköping och framtiden är minst sagt oviss. 

– Man vet inte vad som händer framöver då inflationen, råvarupriserna och elpriserna spökar. Vi är en utsatt bransch och kan inte stänga av våra frysar på kvällen. Det är mycket snack om att vi måste dra ner på elen, men det blir svårt för en restaurang, säger han och fortsätter:

– Jag är hyfsat optimistisk i och med att vi driver en restaurang som siktar in sig mycket på företag. En stor del av våra kvällsgäster är företagsgäster. Hade jag haft en restaurang som bara hade privatpersoner som kundbas så hade jag varit mer orolig. Vad gäller privatpersoner har vi märkt en nedgång med att folk håller i sina pengar och inte går ut på spontanmiddagar. Det känns ändå väldigt osäkert hur det kommer se ut i januari/februari. 

Många elever i årskurs ett

Stefan Witterdal är en av flera lärare på restaurangskolan i Vimmerby och uppskattar Jonas Alvins besök. 

– Vi bjuder in kockar utifrån för att eleverna ska få laga lite annorlunda mat. Jonas har fokus på hållbarhet, säsongsbetonad mat och minskat matsvinn och det är något som eleverna behöver ha med sig i de här tuffa tiderna, säger Steffan Witterdal. 

Det var tolv elever som började i årskurs ett i höstas, en bättre siffra i jämförelse med tidigare årskullar. Det är tre elever i årskurs två och nio elever i årskurs tre. 

– Vi är glada för lyftet och det ser positivt ut. Branschen har hjälpt till mycket. De är här, träffar eleverna vid våra informationskvällar och berättar om branschen och vilka olika yrken man kan välja om man går på restaurang- och livsmedelsprogrammet, säger Witterdal. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt