Annons:

Det gör smittskyddsläkaren bekymrad:

Lisa Labbé Sandelin är smittskyddsläkare i Region Kalmar län. Foto: Arkivbild

Det gör smittskyddsläkaren bekymrad: "Sammantagna belastningen kan bli högre"

Antalet fall av covid-19 ökar en aning. Men det är inte det som bekymrar smittskyddsläkaren mest.
– Det är summan av covid, säsongsinfluensa och RS-virus samtidigt, säger Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

För vissa kan den segdragna covid-19-pandemin kännas överspelad. Det är den inte för regionen eller vården. Parallellt med covid-19 pågår en smittspridning av både influensa och RS-virus.

– Läget just nu är lite svårt att få grepp om. Antalet fall ökar lite grann om man tittar på bekräftade fall. Det börjar röra sig uppåt och vi har sett det runt om i landet. Det är fler inrapporterade fall, men det är ingen tydlig ökning av vård- eller IVA-behov i vår region, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Är det en risk för att det ökar framöver?

– Vi går in i den kallare årstiden och spenderar mer och mer inomhus. Vi får se vart det tar vägen, det är svårt att veta hur säsongen blir. 

Bekymrar smittskyddsläkaren

Det finns en sak som bekymrar smittskyddsläkaren just nu.

– Det är summan av covid, säsongsinfluensa och RS-virus. Det har börjat komma fall i länet av säsongsinfluensan och det är ganska väntat om man tittar på hur det sett ut på södra halvklotet. Det var länge sedan vi hade den här typen av säsongsinfluensa och vi ser redan nu att Folkhälsomyndigheten flaggar för tidig epidemistart för RS-virus också. Det märks av att fler behöver sjukhusvård och det märks på barnklinikerna. Den sammantagna belastningen på vården kan bli högre under kommande år. 

De senaste dagarna har det varit mellan tolv och 15 personer med positivt covidtest. 

– Det kan också handla om personer som brutit benet eller som har hjärtinfarkt. Sedan juni-juli har det varierat mellan tio till 20 inlagda. Vi hade en topp i början av november med 28 inlagda samma dygn. Det går lite upp och ned utan tydligt mönster. 

För många är nog pandemin ett avslutat kapitel. Vad tänker du om det?

– Väldigt många av oss har vaccinerat oss och det skyddar fortfarande mot svår sjukdom och död, men det dämpar inte smittspridningen. Det är inte alls samma läge som tidigare. Nu lever vi med det här viruset och har anpassat oss. Det ändrar sig hela tiden fortfarande och det kan komma en ny variant som undgår immunförsvaret och ger ökad sjuklighet. Det har vi sett tidigare att det kan ta någon månad, så har det spridit sig och blir den dominerande varianten. Man ska ha en mental beredskap för att det kan komma en ny våg.

Stanna hemma när man är sjuk

November är passerat och nu är vi inne i december. Mycket julmys väntar och företag planerar för julbord. 

– Det finns fortfarande en rekommendation om att stanna hemma om man är sjuk. Det är det viktigaste. Det finns särskilda regler för vård och omsorg och vården har anpassat. Det finns covid ute i samhället, men vi har inga restriktioner, så det viktigaste är att stanna hemma när man är sjuk. Vi har levt i den här pandemin i flera år. Någonstans behöver man träffa andra. Vi har sett vad isolering gör. Det gäller att väga olika saker mot varandra, men det gäller också att tänka smittsäkert.

Är du orolig för kraftigt ökad smittspridning?

– Vi kommer se en ökning nu. För vårdens del ser jag risken att det blir riktigt tufft. Det beror på kombinationen av rejäl säsongsinfluensa, covid och RS-virus. Summan blir så stor och därför är det viktigt att vaccinera sig mot influensan. Det är klart att det finns en vaccinationströtthet i befolkningen, det märks.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt