Annons:

Så många vårdas på sjukhus för covid-19 i länet – viktigaste rådet inför julen

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin har några viktiga råd inför julfirandet. Foto: Anders Blank/Mostphotos

Så många vårdas på sjukhus för covid-19 i länet – viktigaste rådet inför julen

Belastningen på vården är hög. Totalt vårdades 35 personer på sjukhus i länet med covid-19 vid lunchtid på torsdagen. Smittskyddsläkare lisa Labbé Sandelin har ett antal viktiga råd inför julhelgen.

Annons:

Covid-19 har satt käppar i hjulen för mångas julfirande de senaste åren. Även om viruset inte längre klassas som samhällsfarligt riskerar det att göra det för en del även i år.

De senaste veckorna har en markant ökning av bekräftade fall setts.

– Det har varit tydligt i några veckor och belastningen på vården är hög. Men i veckan har vi fått signaler om att avloppsvirusnivån i Kalmar ser ut att ha vänt nedåt. Ökningen av nya fall har mattats av, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Men belastningen på vården är hög. Vid lunchtid på torsdagen vårdades totalt 35 personer inneliggande på sjukhusen i länet med covid-19. 

– Den senaste veckan har det varit runt 40 inlagda. Det är ett hårt tryck mot sjukvården och det höga trycket kommer säkert bestå någon vecka på grund av eftersläpning. Det är kombinationen av covid, influensa, RS-virus och en del andra infektioner som gör att belastningen blir så hög. Det är också hög personalfrånvaro, så det kommer säkert bli en tuff jul.

Viktiga råd

Det är endast en som vårdas på intensivvårdsavdelning med anledning av covid-19.

– Vi har haft en eller noll den senasten på IVA. Sjukdomsbilden har verkligen förändrats. Det är många som är inlagda, men man blir inte så sjuk som tidigare vågor. Det är jätteviktigt att förmedla att det är tack vare vaccinet och att viruset har förändrat sig. Men har man många sjukdomar i bagaget, så kan man ändå behöva inneliggande vård i några dygn.

Inför julfirandet har Lisa Labbé Sandelin några viktiga råd att skicka med.

– Jag två råd, som står sig hela tiden, och att det är att vaccinera dig om du tillhör en grupp som ska göra det och stanna hemma om du har symtom.

Därför är det viktigt att ha en reservplan inför julafton, juldagen och annandagen.

– Ha en plan B. Vad händer om jag blir sjuk? Vad händer om någon i min närhet blir sjuk? Måla upp ett sådant scenario på hemmaplan och se till att ha det klart. Vid minsta förkylningssymtom ska man undvika spädbarn också på grund av RS-viruset.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt