Annons:

Sofia fick nya rollen – har fokus på våld i nära relationer

Sofia Boll fick den nya rollen och har nu fokus på våld i nära relationer. Foto: Privat

Sofia fick nya rollen – har fokus på våld i nära relationer

Under hösten blev Sofia Bohl ny folkhälsosamordnare med fokus på psykisk ohälsa och våld i nära relationer. Att sprida kunskap är det viktigaste i hennes roll, menar hon.
– Jag blir spindeln i nätet, säger hon.

Annons:

I september tillträdde Sofia Bohl jobbet som folkhälsosamordnare med fokus på både psykisk ohälsa och våld i nära relationer. Tidigare hade Anders Degerman ansvar för frågorna, men kommunen har valt att lyfta ut det här och skapa en egen halvtidstjänst.

– Jag har tagit över våld i nära relationer, hedersvåld och psykisk ohälsa. Tidigare arbetade jag som familjebehandlare på, men nu har jag ansvar för det här samtidigt som jag är utvecklingssamordnare för barn- och familjeenheten. 

Vad känner du blir viktigast i din roll?

– Det är att sprida kunskap. Jag har tidigare arbetat som utbildare kring våld i nära relationer och nu vill jag sprida kunskap kring vart man kan vända sig och var man kan få hjälp. 

Spindeln i nätet

Sofia Bohl kommer att fungera som spindeln i nätet framöver. 

– Det är många som jobbar med det här, så det är viktigt att folk inte hamnar mellan stolparna. Vi måste veckla ut vår fallskärm. I kristider gör man ofta tvärtom och ser bara om sitt egna. 

Hur har situationen förändrats tycker du de senaste åren?

– Det känns som att det har förändrats ganska mycket. Folk har mycket mer kunskap nuförtiden. Jag tycker det är så läskigt dock att vi mer och mer får ett samhälle med skyglappar. "Det är bäst att jag inte går dit, det är bättre att jag filmar istället", när det händer något. Det är ett superotäckt beteende och något som behöver förändras. 

Satsas det tillräckligt tycker du?

– Ja, här i Vimmerby kommun gör det absolut det. Bara genom att lyfta ut de här frågorna och göra det till en egen halvtidstjänst, så visar man det.  

Hur kommer du jobba kring att bryta tabun och den skam som kan finnas?

– Det handlar om mer och mer information. Det känns som att psykisk hälsa har blivit mer accepterat att prata om. Att stressen tog över och att man blev utbränd eller vad det nu kan vara. Jag hoppas att vi kan komma dit när det gäller våldet också. Att någon vågar säga att "jag kan inte kontrollera mitt humör, därför går jag i samtal om det", säger Sofia Bohl och fortsätter:

– Att snubben eller snubban på jobet, som lätt brusar upp och blir arg, vågar berätta det. Det skulle behöva bli mer socialt accepterat att säga att "du kanske behöver hjälp med det där" och så vidare. 

Finns hjälp för de utsatta och förövaren

Våld i nära relation finns i Vimmerby precis som i övriga landet.

– Vi kan se en liten ökning just den här hösten har vi märkt. Det handlar väldigt mycket om ekonomi. När vuxna tappar fotfästet och kontrollen, så handlar det ofta om att man känner sig maktlös. Då kan den maktlösheten gå över i ilska. Det är inte det största självförtroendet som utsätter någon för våld. Det är den som känner att den inte kan göra det som den behöver för sin familj.

Att söka hjälp är det fler som vågar än tidigare.

– Jag tror att det har blivit mer accepterat att söka hjälp. Jag tror också att många par blivit medvetna om att man lever i en destruktiv relation. Har en person gått över gränsen och brukat våld, så behöver man hjälp att ta sig därifrån för att förändra sitt beteende. Vi hoppas att man inte ska stänga in sig, utan söka den hjälp som behövs. Det har börjat uppmärksammas mycket mer. Jag är inte helt övertygad om att våldet har ökat egentligen, utan vi har blivit bättre på att våga prata om det nu. Det är mycket som har förändrats, säger Sofia Bohl och fortsätter:

– Bara genom att kolla på rollfördelningen över de senaste 30 åren och maktförhållanden mellan könen. Det är mycket som händer. Men jag tror fortsatt att vi behöver jobba jättemycket med vad jämställdhet står för. Det finns ju mycket statistik från skolan, att det är extremt stor skillnad i hur tjejer och killar presterar. Vad står det för? Det är synd, för det skapar ännu mer dåligt självförtroende och osunda relationer. 

Sofia Bohl säger att det är hennes hjärtefråga.

– Jag började jobba med det här redan i Västervik och började därefter att vidareutbilda mig. Man kan säga att det här är min hjärtefråga och genom att lyfta det här i ljuset, så kanske det inte är lika skamfyllt för någon längre.

Numera finns även hjälp att få lokalt för den som utsätter andra för våld och vill förändra sitt beteende.

– Alla kan bli bättre och alla kan bli en bättre människa. 

Är det många som tar den hjälpen?

– Inte jättemycket tyvärr. Det är lättare numera dock för vi har utbildade behandlare för våldsutsättaren här och man behöver inte längre ta sig till Linköping. Så nu handlar det om att ta sig förbi den skamfylldheten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt