Annons:

Uppmaningen:

Smittskyddsläkaren uppmanar att se över sitt vaccinationsskydd. Foto: MostPhotos

Uppmaningen: "Se över ditt vaccinationsskydd"

Spridningen av covid-19, säsongsinfluensan och RS-virus bland barn ökar snabbt i samhället. Det ökar också risken för påfrestningar inom sjukvården. "Se över ditt vaccinationsskydd", är uppmaningen från smittskyddsläkaren.

Annons:

I Kalmar län har antalet inlagda med covid-19 ökat den senaste veckan. Samtidigt har RS-viruset lett till att barn behövt sjukhusvård. När det gäller säsongsinfluensan noterades de första fallen vid månadsskiftet och förväntas också öka kommande veckor.

– Framförallt de som är över 65 år eller tillhör en riskgrupp eller har kontakt med riskgrupper bör vaccinera sig nu om de inte redan har gjort det. Vi kan se av statistiken att det är färre som vaccinerat sig i år än i fjol. Det är alltså hög tid och det finns lediga tider på hälsocentralerna, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Arsène Nzobandora.

Vid luftvägssymtom är det viktigt att stanna hemma och undvika kontakt med andra personer utanför hemmet.

– För att skydda små barn från RS-virus i julhandeln och andra aktiviteter inför helgerna gäller det att undvika större folksamlingar, inte träffa sjuka personer och tvätta händerna ofta, säger Arsène Nzobandora.

Möjlighet att vaccinera sig

Vaccination mot säsongsinfluensan är gratis för alla över 65 år eller som tillhör en riskgrupp. För en kostnad kan även den under 65 år vaccinera sig. 

En påfyllnadsdos av vaccinet mot covid-19 går också att boka. För gruppen 18 till 64 år går det att ta en fjärde dos och alla födda 1957 eller tidigare har möjlighet att ta en femte dos. Det gäller även personer med hemtjänst/hemsjukvård eller som bor på ett särskilt boende. Alla över 18 år som tillhör en riskgrupp kan också ta påfllnadsdosen. 

För patienter med nedsatt immunförsvar kan det innebära upp till sex doser. För covid-19 gäller att det gått minst fyra månader sedan den föregående vaccinationen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt