Annons:

Skolans kostnader ökar – hoppas på höjt bidrag:

Susanne Lindvall ser ett bekymmer i att skolan får samma ersättning nu, som man fått ett antal år tillbaka. Trots höjda kostnader. "Som tur var ansökte vi inte om några extraplatser, då hade situationen varit mer ansträngd", säger hon. Foto: Privat

Skolans kostnader ökar – hoppas på höjt bidrag: "Är besvärligt"

Det tuffa ekonomiska läget märks av också på Vimmerby folkhögskola, som har för avsikt att ansöka om att få höja priserna för deltagarna nästa läsår.
– Det som gör det besvärligt är att vi har samma ersättning idag som flera år tillbaka, trots att vi har ökade kostnader, säger rektor Susanne Lindvall, som även hoppas på höjt statsbidrag.

Annons:

Flera av landets folkhögskolor larmar nu om neddragningar, som en följd av att regeringen i sin budget meddelade att de sänker stödet till folkhögskolorna med en halv miljard kronor under 2023.

Under pandemin har det funnits ett extra utbildningsstöd, som inneburit runt 3 000 extra utbildningsplatser – det lyfts nu bort utan att det vanliga anslaget höjts.

– För de skolor som har många tillfälliga extraplatser är det ett jättestort avbräck, naturligtvis. De har byggt upp sin verksamhet med personal och får nu inte resurser för det, utan måste minska sin verksamhet, säger Susanne Lindvall.

Sökte aldrig extraplatser

För Vimmerby folkhögskolas del innebär det dock inget, för man ansökte aldrig om några extraplatser.

– Vi ansåg oss inte kunna fylla några extraplatser. Vi är ju begränsade i vårt upptagningsområde och de målgrupper som finns. Förr var det många fler som bodde på skolan, nu pendlar man istället och därför får vi inte så många utifrån resten av Sverige eftersom det samtidigt finns ett så stort utbud av utbildningar, både på plats och på distans, överallt.

Ser andra bekymmer

Susanne Lindvall ser dock andra bekymmer i form av att skolan får samma ersättning nu, som man fått ett antal år tillbaka.

– Det gör det besvärligt för vi har också ökade kostnader. Som exempel kan nämnas höjda kostnader för livsmedel, utan att vi höjt priserna för de som äter lunch här i vår matsal.

– Men där får man ju också titta på andra bitar, som vilka livsmedel vi köper in, att alltid ta vara på maten på bästa sätt, att göra nya rätter och göra det hållbart. Det har vi jobbat med tidigare och det är de duktiga på i köket. Men det är klart att det är tufft för oss, säger hon utan att kunna presentera några exakta siffror då budgeten för 2022 ska vara sammanställd den 17 januari.

Kan det här komma att innebära ökade kostnader för era deltagare?

– Inte nu, för kostnaderna gäller för hela läsåret för våra omkring 150 deltagare som vi har på allmän kurs där man läser in grundskola och gymnasium samt våra sex yrkesutbildningar, varav två är på gymnasienivå och resten eftergymnasiala. Utan det kommer i så fall märkas till hösten. 

– Vi får dock inte höja kostnaderna utan att få det godkänt hos vår huvudman Region Kalmar, så jag tror nog att vi kommer lägga in en önskan hos folkhögskolestyrelsen om att få höja priserna till nästa läsår.

Hur orolig skulle du säga att du är för folkhögskolans ekonomi och den kostnadsutveckling som är för tillfället?

– Som det ser ut nu är jag inte jätteorolig, eftersom vi inte ansökt om några extraplatser, utan nu gäller det att sitta lugnt i båten och vara försiktig. Däremot hoppas jag på en höjning av det som heter ”deltagarveckor”, det vill säga statsbidraget som vi får för varje deltagare som går hos oss, säger Susanne Lindvall.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt