Annons:

  • Regionen upphör med utskick av provtagningskit – oklart hur Vimmerby gör

    Anette Nilsson är socialchef i Vimmerby kommun. Foto: Arkivbild

  • Regionen upphör med utskick av provtagningskit – oklart hur Vimmerby gör

    Regionen upphör med utskick av provtagningskit till kommunerna. Foto: MostPhotos

Regionen upphör med utskick av provtagningskit – oklart hur Vimmerby gör

Vid månadsskiftet upphör regionen att skicka ut provtagningskit till kommunerna. Regeringen och regionernas överenskommelse har nämligen upphört. Vad det betyder för Vimmerby kommun är oklart.

Annons:

Under 2020 slöts en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges regioner. Den överenskommelsen förlängdes sedan både 2021 och 2022. 

Överenskommelsen innebar att kostnadstäckning genom statsbidrag för provtagning och analys av covid-19. Det gjorde att regionerna kunde bistå kommunerna med materiel och analys kopplat till provtagning för covid-19. 

Den senaste överenskommelsen upphörde vid årsskiftet och regeringen har inte initierat någon ny sådan överenskommelse. Det innebär att Region Kalmar län från och med den 1 februari 2023 inte kommer tillhandahålla provtagning eller analys till medarbetare inom kommunal vård och omsorg utanför ramarna av initierad smittspårning eller där läkare bedömt att det föreligger medicinska behov.

Fram till och med den 31 januari fortsätter de nuvarande rutinerna att gälla. Folkhälsomyndighetens rekommendationer för provtagning av medarbetare inom kommunal vård och omsorg kvarstår dock i nuläget precis som tidigare. 

Det här riskerar förstås att få konsekvenser för ett flertal kommuner, däribland Vimmerby.

"Ja, det stämmer att de upphör med utskick av provtagningskit. Frågan hur vi går vidare är under hantering hos oss just nu", skriver socialchefen Anette Nilsson. 

När kommer ni kunna ha ett besked?

"Vi kan inte ge något besked om när vi är klara", säger Anette Nilsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt