Annons:

Här hamnar Vimmerby kommun i årets miljöranking

Vimmerby kommun hamnar på 107:e plats i årets miljöranking. Foto: Pixabay

Här hamnar Vimmerby kommun i årets miljöranking

Vimmerby kommun är fortfarande långt från toppen – men klättrar åtminstone på Aktuell Hållbarhets miljöranking. Vimmerby är 107:a av 290 kommuner.
Grannkommunen Hultsfred är på plats 90.

Annons:

Rankingen från Aktuell Hållbarhet mäter kommunernas ambition och aktivitet inom miljöområdet. För nionde året rankas Sveriges miljöbästa kommuner. 

Vimmerby går fram med 21 placeringar och placerar sig på plats 107. Hultsfreds kommun tappar 21 placeringar och placerar sig på plats 90. 

– Det är intressant att jämföra rankingar från år till år men det viktigaste är att rankingen kommunicerar hur Sverige utifrån kommunperspektivet jobbar för hållbara och smarta samhällen, säger Arvid Lindblad, som är hållbarhetsstrateg på den gemensamma miljö- och byggnadsförvaltningen.

"Aktuella frågor"

Rankingen baseras på Aktuell Hållbarhets egen enkät om kommunernas miljöarbete, men också på frågor från Boverkets miljömålsenkät och Vattenmyndighetens kommunenkät. Frågorna handlar bland annat om kemikalier, upphandling och naturvård.

– Rankingen bygger på aktuella frågor och nyckeltal, vilket innebär att vi får några nya frågeställningar varje år. Dessa frågor stödjer oss i vårt fortsatta arbete, säger Arvid Lindblad.

Över medelpoängen

I Kalmar län hamnar Hultsfred på femte plats och Vimmerby på sjunde. Medelpoängen i länet är 17,88. Vimmerby har högre poäng – 17,99. 

– Det är positivt att vi är över medelpoängen. För att i kommande års rankingar placera oss bättre krävs uppryckning inom flera aspekter, säger Arvid Lindblad

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt