Annons:

Vimmerby och Hultsfred störtdyker i årets miljöranking

Att ställa klimatbaserade krav vid inköp av fordon är en del av rankingen. Foto: Pixabay/Genrebild

Vimmerby och Hultsfred störtdyker i årets miljöranking

Lyftet förra året ersätta med en tillbakagång i år. Det gäller både för Vimmerby och Hultsfred i årets miljöranking. Vimmerby kommer på plats 118 och Hultsfred på plats 143 när Sveriges 290 kommuner rankas.

Annons:

Rapporten kommer från Aktuell Hållbarhet och det är tionde gången som kommunernas miljöarbete sätts under lupp. För Vimmerby och Hultsfred blev årets ranking alltså ett rejält steg tillbaka. Vimmerby tappar från plats 52 till 118 och Hultsfred från 46 till 143. 

– Vi har sett tecken på att vi nog skulle falla tillbaka i rankningen om vi inte satte in åtgärder som är relevanta för rankningen. Men det är inte alltid att det som efterfrågas i rankningen är prioriteringar eller frågor som drivs och avgörs i respektive kommun, säger Arvid Lindblad, hållbarhetsstrateg på Hultsfred-Vimmerby miljö- och byggnadsförvaltning.

"Justeras och skärps varje år"

Rankningen bygger på Aktuell Hållbarhets enkät och olika rapporter. 

–  Frågor och bedömningsgrunder justeras och skärps varje år, vilket också kan påverka att vi blandar högre placeringar med lägre placeringar. Men ser vi till vår snittplacering för de senaste åren så är årets resultat ganska nära och ett kvitto på vad vår strävan resulterar i.

Rankingen är indelad i tre kategorier och Vimmerby och Hultsfred ingår i ”mindre städer och landsbygdskommuner” tillsammans med 134 andra kommuner. Där får Hultsfred plats 49 och Vimmerby plats 37.  

– Det är positivt att vi placerar oss på övre halvan i kategorin mindre städer och landsbygdskommuner. Strävan är dock att placera oss längre fram, vilket vi har stor potential till att lyckas med, säger Arvid Lindblad.

Här kan du läsa mer om Hultsfreds resultat: http://kommunrankning.miljobarometern.se/resultat/hultsfred

Och här kan du läsa mer om Vimmerbys: http://kommunrankning.miljobarometern.se/resultat/vimmerby

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt