Annons:

Allmänheten fick lära känna de ensamkommande i Locknevi

De ensamkommande i Locknevi bjöd in till öppet hus i lördags på boendet.

Allmänheten fick lära känna de ensamkommande i Locknevi

Plötsligt växte Locknevis befolkning rejält. I lördags fanns chansen för allmänheten att få ett ansikte och prata med de ensamkommande ungdomar som bor på boendet Nygård.
– I väldigt hög grad är de precis som vilka tonåringar som helst, säger Barbro Nyman, som tillsammans med Per Nyman är god man för fyra ensamkommande.

Annons:

Förra hösten blev Nygård i Locknevi ett boende för ensamkommande flyktingbarn. I lördags fanns möjligheten att lära känna de 15 ungdomar som bor på boendet lite närmare. Då var det öppet hus. 

Barbro och Per Nyman, som är gode män åt fyra ensamkommande, fanns på plats. 

– Vi har varit gode män sedan i december 2015, när de kom till Vimarhaga. Det var den stora frågan i samhället just då och vi tyckte att det här var ett fint sätt att komma närmare problematiken, säger Barbro Nyman. 

Har det blivit som ni förväntade er?

– Just den här tanken vi hade från början att vi ville komma närmare har vi gjort. Vi förstår mer och har lärt känna flera stycken här på boendet. Det är både frustrerande och framgångsrikt och väntan på asylen är jobbig. De längtar hem och de saknar, men det är jättepositivt med de här killarna. Man blir engagerad. 

Uppmuntrar andra

Bara en av de fyra som Barbro och Per är gode män för bor kvar i Locknevi. 

– Våra killar har varit duktiga på att lära sig språket, men det skiljer förstås. En del är blyga och tillbakadragna och en del är utåtriktade. De är i väldigt hög grad som vilka tonåringar som helst, men de är nog artigare än vad man är van vid. De skulle aldrig gå in genom en dörr före oss. 

Kan ni uppmuntra andra att bli gode män?

– Ja, verkligen. Det är ett bra sätt att komma närmare och alla de här rädslorna som egentligen inte finns blir krossade.

En hel del folk besökte boendet och tog del av den fika som erbjöds.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt