Annons:

Flytten klar – de ensamkommande har lämnat Vimarhaga

Flytten av de ensamkommande till Nygård i Locknevi är genomförd. Därmed bor de inte kvar på Vimarhaga.

Flytten klar – de ensamkommande har lämnat Vimarhaga

Nu bor inga ensamkommande flyktingbarn kvar på Vimarhaga. I stället har de till slut flyttats ut till Nygård i Locknevi. – Det känns jättebra att det är klart, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

Ett nästan oräkneligt antal gånger har flytten av de ensamkommande flyktingbarnen från Vimarhaga till Nygård i Locknevi skjutits upp. 

Nu är det dock helt klart. De ensamkommande barnen bor numera i Lokcnevi. 

– Jag fick veta att det var helt klart i förra veckan och nu håller man på att installera sig, säger Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden. 

Hur många bor där ute?

– Jag törs inte svara exakt, 26 var en siffra jag hörde, men det kan ha blivit omrockader också. Jag ska själv åka ut dit och se hur det ser ut ganska snart. 

"Fullt medvetna"

En tom avdelning på Vimarhaga öppnades upp när Sverige tog ett stort ansvar i flyktingkrisen förra hösten. Då hade Vimmerby flera anvisningar i veckan under en period och då blev det tilltänkta äldreboendet ett tillfälligt HVB-hem. 

– Det har pågått så länge att jag tror att grabbarna varit fullt medvetna om flytten, säger Berglund (S). 

Hur kommer Nygård påverkas av de nya ersättningsreglerna nästa år?

– För Nygård blir det nog ingen skillnad. Vi har sagt att något form av HVB-hem kommer vi att behöva. Om det blir ett HVB, så är det Nygård som i första hand blir tanken för det. 

Hur ser de på att bo i Locknevi?

– Det kommer säkert bli något helt annat för dem, så är det ju. Men vi får se, med tanke på ersättningsregler och nya boendeformer, så blir det lite omrockader. 

"Känns jättebra"

Efter årsskiftet ska korttidsboendet på Vimarhaga öppnas. Dessutom ska det bli ett hemrehabcenter på Vimarhaga.

– Det känns jättebra att det är klart, vi har behov av lokalerna på Vimarhaga för att vi ska kunna ta hem människor från sjukhus. Till årsskiftet ska vi försöka, då ska det vara bemannat och klart.  

DV har sökt boendechefen Jörgen Johansson, enhetschefen för integration och ensamkommande barn Narges Sadeghi och IFO-chefen Ewa Pettersson på tisdagsförmiddagen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt