Annons:

Fick beskedet på tjänsteresa:

Claes Wetterström lämnar poltiken efter att ha inte fått fortsätta som ordförande för VEMAB.

Fick beskedet på tjänsteresa: "Då var jag inte glad"

Claes Wetterström (M) fick beskedet om att han inte fick fortsätta som ordförande i Vimmerby Energi- och Miljö AB av gruppledaren Marie Nicholson (M). Då kände han att det fick vara nog med politiken.
– Att byta ut en sittande ordförande hade jag ingen direkt förståelse för, säger han.

Annons:

Han var vice ordförande i VEMAB i tolv år och ordförande i åtta. När Claes Wetterström gick in i valrörelsen trodde han att han skulle bli kvar som ordförande i energibolaget om Moderaterna behöll makten.

Det blev han inte.

– Jag kan inte säga att jag är glad. Jag hade gärna suttit kvar. Efter 20 år i VEMAB anser jag att jag kan frågorna. Jag hade haft större förståelse om vi förlorat valet. Delvis gjorde vi det, men vi sitter kvar i makten och jag trodde att jag skulle få sitta kvar i en allians. Men det här är politikens spelregler och jag får förstås acceptera det, säger Claes Wetterström. 

Den erfarne moderaten övervägde att inte kandidera i höstens val, men blev övertalad att göra det.

– Jag trodde att jag skulle bli ordförande om vi behöll makten. Jag ser inte att det finns någon större mening med att byta ut en sittande ordförande om man inte gjort något dåligt och jag har inte fått några sådana signaler.

Är du besviken?

– Jag är inte glad, men det är så här det funkar i politiken.

"Blev inte glad"

Claes Wetterström fanns med i förhandlingsgruppen mellan C, M och KD. Just den kvällen när posterna fördelades var han inte närvarande.

– Jag var på tjänsteresa på annat håll i riket. Jag fick informationen av Marie och då blev jag inte glad. Jag hade ingen direkt förståelse för att byta ut en sittande ordförande i en allians. Men man förhandlar om poster och så är det.

Snabbt tog Wetterström beslutet att lämna kommunpolitiken.

– Jag hade sagt att jag inte var intresserad av något annat uppdrag och att jag inte kände för att sitta i fullmäktige utan något annat uppdrag. Då är det bättre att de som har uppdrag sitter i fullmäktige. Det var inte aktuellt att sätta mig i någon annan nämnd eller styrelse. 

Erbjöds du andra poster?

– Jag blev erbjuden annat, men jag har suttit i 20 år och kan frågorna i VEMAB. Att lära sig något nytt ämnesområde känner jag inte för nu, så då är det bättre att andra tar de posterna. VEMAB har jag kunnat hantera mötesdatum och liknande utefter mitt jobb, så att det har gått att kombinera. I en nämnd är det en fastställd möteskalender och det hade blivit svårt.

Varit engagerad i 30 år

Nu kommer han att lägga fokus på annat. Bland annat sin tjänst inom Försvarsmakten.

– Jag får ägna mer tid åt mitt jobb i några år. Det är tråkigt att inte få fortsätta, men man ska inte gråta över spilld mjölk. Jag har trivts bra med VEMAB och kommer stötta dem vidare. 

Kan du tänka dig att återvända till politiken?

– Det vet jag inte. Man ska aldrig säga aldrig, men mitt beslut är definitivt åtminstone den här mandatperioden. I början kändes det vemodigt att inte vara med i de beslutande församlingarna, men nu känns det ganska skönt att inte bry sig.

Claes Wetterström tog sitt första kommunala uppdrag i början av 1990-talet.

– Efter 30 år i kommunpolitiken har jag väl gjort mitt. Det har varit roligt och intressant, men var sak har sin tid. Kommer jag tillbaka kommer det dröja i sådana fall.

"Inte försvarbart"

Han sitter fortfarande kvar som ersättare i regionfullmäktige, men det är ett uppdrag han säger att han troligen också tänker lämna. 

– Det är inte ekonomiskt försvarbart i mitt jobb att ha en ersättarplats.

Däremot sitter han kvar i Norra Smålands Energi AB fram till bolagsstämman i juni. Ola Gustafsson (KD) är ny ordförande för VEMAB. Johan Blomberg tar Claes Wetterströms plats i kommunfullmäktige.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt