Annons:

Vimmerby en av fem utvalda kommuner i landet:

Egon Karlsson är utvecklingschef i Vimmerby kommun. Foto: Pressbild

Vimmerby en av fem utvalda kommuner i landet: "Kändes självklart"

Fem kommuner valdes ut att få lämna synpunkter på det nya elstödet till företag. En av få kommunerna som valdes ut var Vimmerby.
– Trots att det var kort om tid kändes det självklart att skicka in ett svar, säger Egon Karlsson, utvecklingschef.

Annons:

Regeringskansliet gav fem kommuner uppdraget att vara remissinstans för det elstöd som riktas till företagen. En av de fem kommunerna var Vimmerby. Trots att det rörde sig om kort varsel valde kommunen att delta och lämna ett remissvar. 

– Vi mejlade ut remissen till representanter från näringslivet och kallade sedan till ett digitalt möte. De företag vi bjöd in till dialog var de som deltog i det stora mötet kring energiförsörjning i Södra Vi förra året. Vi lade till några stora lokala aktörer samt kommunens egna bolag VEMAB och Vimarhem, säger utvecklingschefen Egon Karlsson.

Han anser att mötet var givande. 

– Vi hade en bra dialog. Det kom fram många kloka tankar, idéer och synpunkter som vi nu sammanställt i ett remissvar och skickat till klimat- och näringslivsdepartementet.

Här är några synpunkter

Att bli utvalt som remissinstans tycker Egon Karlsson är hedrande för Vimmerby kommun. Han är också glad att företagare i trakten fått möjlighet att lämna sina synpunkter på elstödet. 

Att skapa möjligheter för företagen att samverka och komma till tals är viktigt för kommunen.

– För oss känns det viktigt att skapa forum där företagare kan utbyta tankar och idéer med varandra. Det här är ett bra exempel på detta. Vi hoppas att företagen ska se oss som ett stöd för samverkan.

Bland synpunkterna i remissvaret finns en önskan om ett pristak på el likt vissa andra länder. Det anses finnas oklarheter kring vad som gäller för företag som är del av en koncern. Själva stödet är utformat på ett sätt som enligt synpunkterna anses riskera att företag tappar kunder och arbetstillfällen till länder med mycket högre koldioxidutsläpp.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt