Annons:

EFTER TRAGISKA DÖDSOLYCKAN: KYRKAN ÖPPNAR UPP SINA PORTAR

Flaggan vajar på halv stång vid kyrkan efter tisdagens tragiska olycka, där tre kvinnor miste livet. Vimmerby kyrka kommer hållas extra öppen varje dag fram till söndag. "Större delen kommer vi också ha personal på plats", säger Magnus Carlsson, kyrkorådets ordförande. Foto: Simon Henriksson

EFTER TRAGISKA DÖDSOLYCKAN: KYRKAN ÖPPNAR UPP SINA PORTAR

Som en följd av den tragiska dödsolyckan i Storebro har pastoratet beslutat ändra om i sin verksamhet och hålla kyrkan öppen med möjlighet att träffa en präst.
– Det här är kyrkans sätt att stötta anhöriga, men också andra som på olika sätt kommer in i sorgefasen, säger kyrkorådets ordförande Magnus Carlsson.

Annons:

På förmiddagen kallade Magnus Carlsson, i egenskap av kyrkorådets ordförande, ihop församlingens verksamhetspersonal och vaktmästare för att samtala kring vad kyrkan kan göra för att finnas som ett stöd efter tisdagens otroligt tragiska olycka, där tre kvinnor miste livet.

– Vi har inte koll på vem det är, men vi öppnar upp Vimmerby kyrka till att börja med, för vi tror att de som omkom bodde i Vimmerby, säger Magnus Carlsson.

Håller kyrkan öppen

Svenska kyrkans flagga är utbytt mot den svenska och den är sänkt till halv stång sedan förmiddagen. 

Utöver det kommer kyrkan vara öppen onsdag, torsdag, fredag, lördag och söndag klockan 8.00-21.00 varje dag.

– Större delen kommer vi ha personal i kyrkan. Idag har en av prästerna disponerat om sin tid lite för att vara där, likaså i morgon, säger Magnus Carlsson och fortsätter:

– Vi har lite andra arrangemang, bland annat är det konfirmation på lördag, men kyrkan kommer vara öppen hur som så den som vill får gå dit, men att man bör vara beredd på att det kan vara någon Gudstjänst eller aktivitet där.

Tror behovet finns 

Det här är kyrkans sätt att stötta anhöriga, men också andra som på olika sätt kommer in i sorgefasen. 

– Det är många som berörs. Säkert hade alla de här tre ett rikt nätverk med familj och vänner. Men alla blir på något sätt berörda vid en sådan här tragisk olycka, som drabbade tre människors liv. Även om man inte kände personerna. Det kommer tankar, man vill kanske tända ett ljus, hedra personerna på något sätt, sitta i bänken och uppleva stillhet och få tid för eftertanke. Så vi vill möta det behov som vi tror finns, säger Magnus Carlsson.

Hur viktig är kyrkans roll vid en sådan här händelse?

– Jätteviktig. Kyrkan ska vara med både i vardagsliv och söndagsliv, vara med i glädje och sorg. Det här är en av de bitarna. Den tragiska olyckan har hänt inom vårt pastorat och då är det viktigt att vi reagerar och agerar på något sätt.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt