Annons:

Dags för vårmarknad i Vimmerby – så många knallar blir det

Läget är något ljusare inför vårmarknaden i Vimmerby. Foto: MostPhotos

Dags för vårmarknad i Vimmerby – så många knallar blir det

Det är dags för årets första marknad i kommunens regi till helgen. Vårmarknaden ser också ut att locka något fler knallar än på sistone.
– Vi har cirka 30 med varierande utbud, säger marknadsgeneralen Tomas Larsson.

Annons:

De senaste två marknaderna har inte direkt blivit några succéer i Vimmerby. Höstmarknaden lockade endast elva knallar och julmarknaden blev något bättre, men långt ifrån sina glansdagar.

Till årets första marknad i kommunens regi, vårmarknaden som äger rum på lördag, är intresset något bättre.

– Det ser lite ljusare ut och det blir cirka 30 knallar med varierande utbud, säger marknadsgeneralen Tomas Larsson. 

Med tanke på att det är färre knallar än förr om åren och för att marknaden ändå ska bli stämningsfull och mysig gör man vissa åtgärder. 

– Vi kommer komprimera ihop det, så det inte känns så tomt eller tråkigt. Därför lägger vi fokus på nedre delen av torget och så finns bland annat schackbrädet och lite andra lekfulla saker utplacerade vid rådhustorget.

Traditionen är stark

Att det går åt rätt håll igen är för tidigt att säga, menar Tomas Larsson.

– Konkurrensen har blivit jättetuff från andra aktörer som är duktiga. Det finns föreningar som har marknader, ALV och Näs har marknader, Nossen har sin marknad. Det är många aktörer som slåss om besökarna, men till den här marknaden känns det rätt bra. Det kan bli en söt, liten marknad som förhoppningsvis blir gemytlig. 

Marknadstraditionen i Vimmerby sträcker sig tillbaka till 1500-talet och när Vimmerby fick tillbaka stadsrättigheterna 1604 skrevs det in i privillegiebrevet att staden årligen skulle hålla tre marknader. En tradition som alltså ännu lever vidare.

– Vad som händer i framtiden törs jag inte uttala mig. Det är till slut politiken som får avgöra om skattepengar ska gå till marknader. Det har hänt en del på 400 år och det har blivit tuffare att driva marknader.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt