Annons:

Dags för den anrika Tomasmarknaden i Vimmerby – kan bli ändringar 2024

Tomasmarknaden i Vimmerby arrangeras på lördag den 16 december. Foto: Arkivbild

Dags för den anrika Tomasmarknaden i Vimmerby – kan bli ändringar 2024

Tomasmarknaden i Vimmerby har en lång tradition. På lördags är det dags och till skillnad från höstmarknaden åter i kommunens regi.
– Det finns ett behov av en julmarknad, säger marknadsgeneralen Tomas Larsson.

Annons:

Det har blivit allt tuffare för kommunens marknader i Vimmerby. Ett helt nytt koncept testades vid höstmarknaden. Kommunen släppte då arrangörskapet till Stadshotellet och Guldkant.

Trots svårt väder beskrevs det som en succé. 

Men nu, när det vankas anrik Tomasmarknad igen, är det åter marknad i kommunens regi. Ett 40-tal anmälda knallar kommer finnas på plats med ett varierat utbud. Det är allt från rostade mandlar till kläder, kryddor och rökt fisk. 

Dessutom ställer ett tiotal UF-företag från gymnasiet ut sina produkter, andra skolklasser finns på plats samt politiska partier. 

– Det är jättetrevligt att det blir så många och det är ett stort och blandat utbud, säger Tomas Larsson, marknadsgeneral i kommunen.

Är det ett uppsving igen?

– Uppsving och uppsving, men för vår marknad är det ett uppsving. Det är jättetrevligt. 

Stark tradition

Traditionen med marknader i Vimmerby sträcker sig tillbaka till 1500-talet och när Vimmerby fick tillbaka stadsrättigheterna 1604 skrevs det in i privillegiebrevet att staden årligen skulle hålla tre marknader. En tradition som lever vidare än i dag.

Men på sistone har de flesta rubrikerna handlat om att det är kärvt för kommunens marknader.

– Just julmarknaden är lite tradition och det finns ett behov av det. Vimmerby är lite experter på marknader och det finns flera andra aktörer, både ALV och Näs, som har fantastiska julmarknader. Men vi hoppas att det är många som kommer och besöker vår julmarknad.

Konkurrensen kring julmarknader är stenhård. 

– Så är det verkligen. Men det verkar som vi får lite tur med vädret enligt prognoserna. Förra året var det 20 minusgrader på morgonen och det gjorde att vi fick en del avhopp naturligtvis. Nu ska det inte bli så kallt. 

Annan aktör framåt?

Att det är Vimmerby Handels "Tomtenatta" på torsdag och bara två dagar före marknaden, tror inte Tomas Larsson får någon större inverkan på antalet besökare på marknaden.

– Nej, det tror jag inte. Men det är min gissning. Det beror väl helt på hur julen infaller att det ligger så nära i tid.

Att även Tomasmarknaden kan förändras framöver är dock inte osannolikt.

– Det får framtiden utvisa, men det pågår diskussioner. Just nu finns inget konkret, men höstmarknaden blev jättetrevlig och bra. Det enda som var lite trist var att vädret var så besvärligt. 

Hur ser du på att en annan aktör tar över även marknaden kring jul?

– Vi ser jättegärna det. Från kommunens sida kan vi fortfarande stötta med många praktiska detaljer, men det kan bli en nytändning med ett nytt koncept. 

Stora Torget och angränsande gator kommer vara avstängda för trafik och parkering från morgonen den 15 december till sen eftermiddag dagen därpå. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt