Annons:

Kyrka i Oslo tänker 100 år framåt – planterar lindar i Tuna

Kyrkoherde i Svenska kyrkan i Norge, Per Anders Sandgren, Åke Hammarskjöld på Tuna gård samt Richard Klingspor, projektledaren för kyrkans jubileumsfirande, planterar de lindar som ska utgöra virke till den julkrubba som ska byggas till kyrkans 200-årsjubileum om drygt 100 år. Foto: Privat

Kyrka i Oslo tänker 100 år framåt – planterar lindar i Tuna

Om hundra år firar svenska Margaretaförsamlingens kyrka i Oslo 200 år. Då räknar man också med att kyrkans nu nygjorda krubba är utsliten. Tidigare i veckan var personer från församlingen i Tuna lövpark och planterade de lindar som ska ge virke till den nya julkrubban om 100 år.

Annons:

För snart 100 år sedan, den fjärde advent 1925, invigdes svenska Margaretaförsamlingens kyrka i Oslo under högtidliga former av dåvarande ärkebiskop Nathan Söderblom.

Kyrkan var ett resultat av en insamling bland de tusentals svenskar som bodde i Oslo efter unionsupplösningen, och som sökte en egen plats.

– I dag är kyrkan en samlingsplats för många svenskar, framför allt många barnfamiljer. Det svenska språket sammanför oss, berättar kyrkoherde Per Anders Sandgren.

Församlingen planerar som bäst inför sitt 100-årsjubielum 2025, men ett jubileum ska ju inte bara vara nostalgiskt och tillbakablickande.

”Ett hoppfullt firande”

– Det ska vara ett hoppfullt firande där framtiden får formas. Vad är då bättre än att plantera träd som församlingen får ta del av 100 år framåt i tiden, frågar sig  Per Anders Sandgren?

Saken är nämligen den att inför 100-årsfirandet om två år genomförs aktiviteter och projekt som är framåtsyftande och skall bidra till ett vitalt församlingsliv för också de nästa 100 åren.  Ett sådant projekt är att skaffa en ny julkrubba eftersom den nuvarande är trasig och nedsliten efter 100 års användning.

– Barnen är vår framtid och det känns rätt att något i dag som är ett hoppfullt tecken samt kommer leva och brukas ända fram till vi firar 200 år. Det här är också en bra övning i realism, att göra något nu som har betydelse för två eller tre generationer bort, säger Per Anders Sandgren.

På plats i Tuna

Detta resonemang skvallrar ju också om att den nu nybyggda krubban kommer ha tjänat sitt syfte när det är dags att fira 200 år. Därför har församlingen under en tid sökt en plats där deras träd för en framtida julkrubba ska kunna växa och ta form.

– Vi ville hitta en plats där träden kunde få vara orörda i 100 år, och valet föll på Åke Hammarskjölds Tuna gård och deras lövträdspark, berättar Per Anders Sandgren.

Häromdagen begav sig Per Anders Sandgren och projektledaren för kyrkans jubileumsfirande Richard Klingspor därför mot Tuna gård, och i måndags eftermiddag var det dags för plantering av två unga lindar.

– Det handlar om framtidstro och dessa träd blir en symbol för just detta.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt