Annons:

Rekordsumma delades ut till Södras medlemmar – så mycket rör det sig om

Rekordstor utdelning till Södras medlemmar. Foto: Bildbyrån

Rekordsumma delades ut till Södras medlemmar – så mycket rör det sig om

Södras 52 000 medlemmar får dela på rekordsumman 3,2 miljarder kronor. Det är den högsta summan någonsin för ett enskilt år och motsvarar i snitt drygt 63 000 kronor per medlem.

Annons:

I onsdags höll Södra sin årliga föreningsstämma i Lund. Södras 52 000 medlemmar representerades av 200 förtroendevalda på plats. 

Stämman valde då att godkänna styrelsens förslag om en vinstdelning till medlemmarna på drygt 3,2 miljarder kronor. Det är den högsta summan någonsin för ett enskilt år och omkring en miljard jämfört med året dessförinnan. 

Summan motsvarar i snitt 63 010 kronor per medlem och 42 procent av resultatet före skatt. 

– Det känns fantastiskt kul att stämman beslutat om en rekordstor vinstdelning. Det är viktigt att föreningens goda resultat från 2022 kommer medlemmarna till del – inte minst i tider när många har drabbats av höga energipriser och andra utmaningar i skogen, säger styrelsens ordförande Magnus Hall i ett pressmeddelande.

Alsér kvar i styrelsen

Vinstdelningen bestär av utdelning på virkesleveranser med 871 miljoner kronor, utdelning på insatskapital med 1,7 miljarder och en extra utdelning på inbetalt insatskapital med 423 miljoner samt insatsemission med 211 miljoner. 

– Södramodellen bygger på att premiera aktiva medlemmar och nu visar den sin styrka igen. Även med en rekordhög utdelning står föreningen starkt framåt. Vi behåller en hög soliditet, vilket gör Södra redo att hantera utmaningar och flexibelt nog att agera på möjligheter. För oss det inte en fråga om att ha hög soliditet eller investera – vi ska klara av att ha både och. Detta är en särskilt viktig balansgång för den osäkra tid som ligger framför oss, säger Magnus Hall.

Medlemmarna i Vimmerby fick 174 miljoner, i Mönsterås 111 och i Eksjö 58 miljoner, skriver man i pressmeddelandet.

Styrelsen omvaldes och det innebär bland annat Locknevi-profilen Kristina Alsér sitter kvar i Södras styrelse. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt