Annons:

Examen för fem nyutbildade 3D-tekniker – Ibo flyttar till Värmland för jobb

Fem 3D-tekniker på Additivt Teknikcenter har tagit sin examen efter två års studier. Från vänster Henric Revelj (lärare), Erik Lindgren, Thu Hang Solterbeck, Damian Chodorowski, Dominik Chodorowski, Ibo Verschoor, Michael Leijonhud (lärare) och Joakim Svensson (utbildningsansvarig). Foto: Ossian Mathiasson

Examen för fem nyutbildade 3D-tekniker – Ibo flyttar till Värmland för jobb

Additivt Teknikcenter i Hultsfred fortsätter skicka ut nybakade 3D-tekniker i arbetslivet. I dag tog fem elever sin examen efter två års studier. 
– I år har glädjande nog alla elever klarat sig med godkända betyg, säger Joakim Svensson, platschef på Additivt Teknikcenter. 

Annons:

Den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen inom 3D-teknik har Additivt Teknikcenter bedrivit i samarbete med Mölk Utbildning AB och Östsvenska Yrkeshögskolan sedan 2018. I dag har fem 3D-tekniker tagit sin examen och den fjärde kullens examen firades i sedvanlig ordning med minigolf och avslutningsmiddag på Fredensborgs Herrgård utanför Storebro. 

– Det har gjort det bra och det är andra gången som alla elever har klarat sig med godkända betyg. Varje år har man en tår i ögat när en klass lämnar boet, säger Joakim Svensson. 

Ibo flyttar till Karlskoga för jobb

Några nyutexaminerade elever går ut i jobb och andra väljer att fortsätta sina studier.

20-årige Ibo Verschoor är en av 3D-teknikerna som går ut i jobb med en gång och flyttar till Karlskoga i Värmland. Han har blivit erbjuden jobb på sin praktikplats Amexci, ett företag i 3D-branschen som utför jobb åt Ericsson, Scania, TetraPak, Alfa Laval och tidigare anställt flera nyexaminerade 3D-tekniker från Hultsfred. 

– Jag tycker att utbildningen har varit bra och bred och att vi har haft möjlighet att träna och jobba med metallprintern har varit väldigt bra. Det är väldigt relevant i det kommande jobbet. Det är ett väldigt bra jobb med en bra framtid, säger Ibo Verschoor. 

Han tog studenten från e-sportprogrammet på Hultsfreds gymnasium för två somrar sedan och bytte sedan bana helt och hållet. 

– Jag kände att jag inte visste vad jag ville göra men den här utbildningen fångade mitt intresse. Det var väldigt nytt för mig och jag hade inte så mycket koll på vad det var för utbildning. Jag fick bra information om vilka roller man har som 3D-tekniker, säger Ibo Verschoor. 

De nyutexaminerade eleverna mottog i samband med avslutningsmiddagen ett EU-pass för att kunna söak jobb utomlands, ett avgångsbevis och ett intyg på att de har gått en Teknikcollege-certifierad utbildning.

Så ser det ut framöver

Platschefen Joakim Svensson tycker att eleverna har gått från klarhet till klarhet under utbildningens gång. 

– Kul för dem att de kommer ut i arbetslivet men det blir också en saknad. Man lär känna varandra rätt väl under den här tvåårsperioden och de har varit riktigt duktiga. Jag förstår att de är attraktiva på arbetsmarknaden och blir erbjudna jobb redan på praktikplatserna där de tillför så pass mycket. Det är kul att jobba med drivna elever och jag blev impad av examensarbetena som de har gjort tillsammans med företagen, säger Joakim Svensson. 

Två 3D-elever tar examen nästa sommar. Det är just nu 13 personer som har ansökt om plats till nästa omgång av 3D-utbildningen som startar i höst och tillhandahåller 15 platser. Det blir den sjätte kullen 3D-tekniker. 

– Det är först på uppropet efter sommaren vi vet hur många elever det blir i klassen. Det vore kul med 15 elever, men vi har ingen aning och det hinner hända för mycket under sommaren, säger Joakim Svensson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt