Annons:

Så kommer campingägaren stänga av parkeringen:

Hampus Thorstensson är glad över lösningen vid campingen.

Så kommer campingägaren stänga av parkeringen: "Verkligen jätteskönt"

I dag kom beskedet att parkeringen vid Vimmerby Camping kommer stängas av under vissa perioder nattetid. Till att börja med kommer campingägaren lösa det med bil och släpkärra.
– Det är jätteskönt verkligen att det nu finns en hantering, säger Hampus Thorstensson.

Annons:

Återkommande har Vimmerby Camping haft problem med buskörning vid sin parkering kvälls- och nattetid. Ibland har det gått så långt att campinggäster begärt pengarna tilbaka efter sin vistelse.

Ohållbart, förstås.

På fredagen kom beskedet från kommunen att motortrafik förbjuds på parkeringarna vid Nossen mellan 22.00 och 08.00. Under perioden 10 juni till 18 juni samt under midsommarhelgen kommer parkeringarna även att stängas av fysiskt.

– Det är på gång med bommar, men det kommer dröja en tid och det är en ganska stor yta, så det är inte den lättaste platsen att ha bommar på. Därför kommer vi till en början att använda bil och släpkärra som vi helt enkelt ställer ut. Vi kommer felparkera dem rakt över infarten och det är så vi kommer göra nu till att börja med, säger Hampus Thorstensson, som driver Vimmerby Camping.

Han själv kommer att stänga av parkeringen vid 22-tiden och öppna den igen vid åtta följande morgon. 

– I en förlängning kommer bommarna på plats, för vi behöver ha en permanent lösning. Helst hade vi inte velat stänga av alls, men det här blev den lösning vi hittade innan vi förhoppningsvis hittar framtidens melodi.

Hur kommer det sig att det blir just den här perioden?

– Det är datum som är välrenommerade problemdatum om man kan säga så. Det är datum vi vet om att problem brukar uppstå. Det finns också en trygghetsaspekt i det hela. De här datumen är rätt förknippade med alkoholfylld dryck, första fyllan och överdrivet intag. De två sakerna i kombination med badplatsen är i sig inte heller så bra. Det är också dagar där det är mycket med trafik med bra ljudsystem och därför är det dessa perioder vi stänger av.

"Jätteglada över dialogen"

Övrig tid kommer parkeringarna vara öppna och utöver dessa datum kommer kommunen sätta upp förbudsskyltar mot motortrafik nattetid. 

– Vi är jätteglada över dialogen med såväl kommunen som dem som är här och visar upp sina fina bilar. De flesta tycker att samtalen fungerar jättebra. Nu finns det en hantering och det känns skönt. Innan har det bara varit den egna och moraliska kompassen som gällt. 

Att kunna säga till besökare att man, åtminstone förhoppningsvis, hittat en lösning är superskönt säger Thorstensson.

– Vi har starka veckor framför oss och har fått frågor om hur vi ska lösa det här från gäster som varit här tidigare. Därför är det superskönt att kunna säga att man kan bo hos oss.

Hur har den senaste tiden varit annars?

– Det har varit hyfsat lugnt. Vi har inte haft de här organiserade, stora sällskapen utan det har varit mindre sällskap. Dessa har vi kunnat haft en bra dialog med.

Önskemål från campingen

Daniel Nestor (S) är ordförande i samhällsbyggnadsutskottet och säger att det har varit en konstruktiv dialog mellan campingen och kommunen. 

– Det har varit ett önskemål från campingen att möjliggöra det här och nu har tjänstemännen tagit beslut om det. Vi ger tillåtelse för campingen att spärra av och inför förbudet. Nu hoppas vi att det ska motverka problematiken, säger han.

Riskerar ni inte bara att flytta runt problemet?

– Den risken finns alltid, men det är också ett signalvärde i det här och att vi visar att vi tar det på allvar. Vi kan inte landa i att vi spärrar av hela kommunen nattetid, men nu måste vi lösa den akuta situationen för campingen. Vi vill få så många besökare som möjligt hit på sommaren och då måste vi försöka möjliggöra det.

Var är du rädd för att man flyttat nu?

– Det vill jag inte spekulera i. Vi hoppas snarare att man förstår allvaret och att det drabbar gäster, företagare, kommuninvånare och enskilda individer när man för oväsen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt