Annons:

  • En av bommarna vid ishallen har inte fungerat:

    En av bommarna vid ishallsparkeringen har inte fungerat. Foto: Arkivbild

  • En av bommarna vid ishallen har inte fungerat:

    Daniel Nestor (S), i mitten, är ordförande i samhällsbyggnadsutskottet. Foto: Arkivbild

En av bommarna vid ishallen har inte fungerat: "Sett att ungdomar varit på dem"

En av bommarna vid ishallsparkeringen har inte fungerat som den ska. Den här veckan sätts en ny bom dit med förstärkningar.
– Nu vill vi att de ska vara i drift ett tag innan vi gör en utvärdering, säger Daniel Nestor (S), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Annons:

Det var den 17 januari i år som bommar togs i drift vid ishallsparkeringen i Vimmerby. Målet var att motverka och förhindra buskörningen på parkeringen, som av närboende beskrivits som ett stort problem i flera år. 

Då i januari hade bomrören varit monterade en tid, men tvingats reklameras eftersom de varit trasiga. Därför dröjde det tills den 17 januari innan de var i full drift. 

Men bekymren har fortsatt efter det. En av bommarna har inte fungerat som den ska. 

– Det har funnits viss problematik med bommarna från leverantörerna. Vi har haft en kontinuerlig dialog och leverantören har precis levererat nya efter vissa leveransproblem. Nu ska de tas i full drift igen för att försöka motverka buskörning där nattetid. Vi tittar även på andra lösningar för att stävja problemen. Det handlar om farthinder och liknande och vi ska ha ett möte i slutet av juni kring det, säger samhällsbyggnadsutskottets ordförande Daniel Nestor (S). 

Så man har kunnat härja fritt på ishallsparkeringen?

– Så har det varit vid vissa tillfällen och dagar. 

Hur länge har det varit så?

– En av bommarna har varit ur drift en tid. Det rör sig om ganska lång tid. Den har blåst sönder och vi kan även se att ungdomar varit på dem. Det rör sig om en bom som inte har fungerat som den ska.

Ska testas innan utvärdering

Gatuchefen Roger Lindell skriver i ett mejl under måndagen att den nya bommen och förstärkningar till både den och den som redan är monterad har levererats till kommunen. 

"Enligt vår montör ska den monteras i början av denna vecka", skriver han. 

Daniel Nestor (S) säger att man nu vill testa bommarna en tid ytterligare innan man gör en utvärdering.

– Vi vill att de ska vara i drift som de ska vara innan vi gör en ny utvärdering med de boende, säger han.

När kan den utvärderingen ske?

– Vi kommer följa upp det nu under sommaren. När bommarna väl fungerade var upplevelsen att det fungerade bättre. Så var den generella uppfattningen, men vi vill se att det fungerar som tänkt en längre period innan vi kan dra några slutsatser. 

Vad är bilden av den motorburna problematiken just nu?

– Det går i vågor. Nu har vi närmat oss skolavslutningstider och haft vackert väder. Då blir det en annan rörelse än vissa andra perioder och det är klart att det påverkar. 

Nestor menar att det handlar om två olika spår för att få bukt på problematiken.

– Det ena är att jobba aktivt med att förhindra att man kan köra runt och leva loppan så att säga. Det andra är att arbeta förebyggande, att få kontakt med både ungdomarna och vårdnadshavarna, för att försöka påverka på längre sikt. Det handlar om att vara en attraktiv kommun att bo i med meningsfull sysselsättning. Det här är en problematik vi har gemensamt med andra delar av landet, men vi ska förstås inte behöva ha det så. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt