Annons:

Landshövdingen Thomas Carlzon, trea från vänster, besökte kommunledningen i Vimmerby i dag. Foto: Jakob Karlsson

Nya hövdingen vill att näringslivet sätter press för bättre järnväg

I dag besökte nya landshövdingen Thomas Carlzon och hans stab kommunledningen i Vimmerby. En fråga som förstås kom upp var behovet av satsningar på infrastrukturen.
– Stångådalsbanan är jätteviktig för en kommun som Vimmerby, säger Carlzon.

Annons:

Thomas Carlzon är färsk på posten som landshövding i Kalmar län. Carlzon har rekryterats från näringslivet och var under många år vd för Ikea AB, ett företag där han arbetade i hela 45 år.

I dag var han i Vimmerby tillsammans med sin stab och träffade kommunledningen. Frågor som diskuterades var infrastruktur, bostadsbyggande och vattenförsörjningen. Det blev även ett besök på Astrid Lindgrens Värld.

– Vimmerby har en jättebra potential. Det finns starka företag och en stark besöksnäring. Jag tycker att Vimmerby är ett smycke i länet och man har alla möjligheter. De medskicken vi fick till oss var ingen aha-upplevelse, men kan vi vara en dörröppnare så ska vi vara det.

Även Malin Almqvist lyfter fram det positiva i Vimmerby.

– Det finns ett go i kommunen och man får en positiv känsla av att komma hit. Vi fick en fin genomgång, säger hon.

”Jätteviktig”

Stångådalsbanan, där tågtrafiken troligen fungerat sämre än någonsin i sommar, är en viktig fråga för hela länet.

– Järnvägen är A och O. Det måste finnas lätta infrastrukturvägar mellan Vimmerby och större städer i närområdet och där är Stångådalsbanan jätteviktig, säger Thomas Carlzon.

De kommunala och regionala politikerna har slagits för bättre järnväg i många år.

– För att få till en infrastruktursatsning måste näringslivet stå bakom och betona behovet för kompetensförsörjningen. Det kommer en ny statlig plan i höst och där måste en satsning på Stångådalsbanan vara med. Är den inte det får man slåss för att få in den i nästa plan.

– Där har vi en hemläxa att göra, säger kommunalrådet Tomas Peterson som var nöjd med mötet.  

– Jag känner att vi har ett gott stöd från Länsstyrelsen, men vi har en del saker att jobba vidare med och vi gör faktiskt en del saker rätt bra också. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt