Annons:

Kommunalrådet om den nya landshövdingen:

Tomas Peterson (M) tycker att den nya landshövdingen är ett tilltalande val. Foto: Jakob Karlsson

Kommunalrådet om den nya landshövdingen: "Ett tilltalande val"

Både kommunalrådet Tomas Peterson (M) och oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) är nöjda med regeringens val av Thomas Carlzon som ny landshövding. Han tillträder i juni 2017.
– Ett spännande och tilltalande val, säger Tomas Peterson.

Annons:

Kalmar län har stått utan landshövding sedan Stefan Carlsson fick sparken under uppmärksammade former förra sommaren. 

I går blev det offciellt att regeringen utsett Thomas Carlzon, med 45 år på Ikea i bagaget, som ny landshövding. 

– Ett spännande och tilltalande val. Thomas har säkert goda förutsättningar att medverka i länets och Vimmerbys utveckling, säger Tomas Peterson (M), kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby. 

Ingela Nilsson Nachtweij (C) konstaterat att det är ett "mycket bra val för Kalmar län". 

Träffat honom i Växjö

Oppositionsrådet har träffat den nya landshövdingen tidigare. Peterson (M) har endast hört hans namn. 

– Vi har träffats i Växjö när jag arbetade med förnybar energi på LRF. Vi ingick båda i ett arbete kring Klimatsamverkan i Kronoberg. Jag fick ett mycket bra intryck av Thomas Carlzon som en person med stort nätverk och gedigen erfarenhet av samverkan och förtroendeskapande arbete, säger hon. 

Tomas Peterson (M) hoppas att han ska få länsstyrelsens handläggning att bli mer flexibel. 

– Hans viktigaste uppgift blir att bidra till länets utveckling så att vi får gehör för länets behov av infrastruktur, statligt engagemang och utbildning. Det finns också anledning att bättra länsstyrelsens handläggning som i vissa frågor är väldigt rigida. 

Vad har du för förväntningar på honom som landshövding?

– Det är många tillsammans som bidrar till en positiv utveckling. Det kräver samverkan, beslutsamhet och ledarskap. 

Hoppas att han öppnar upp residenset

Ingela Nilsson Nachtweij (C) hoppas att Thomas Carlzon, likt Kronobergs ex-landshövding Kristina Alsér, öppnar upp residenset. Hon ser som hans viktigaste uppgift "att stimulera samverkan i länet för att skapa förutsättningar för att den östra delen av Smålands ska få bättre förutsättningar inför framtidens utmaningar".

– Mina förväntningar är en landshövding med stort engagemang och som öppnar upp residenset för dialogsamtal liknande det sätt som Kristina Alsér gjorde i Kronoberg som landshövding där. Då människor möts för att diskutera problem och finna lösningar och ges uppdrag att vara en del i arbetet framåt är avgörande för länets utveckling. Ett enigt län kan föra fram de behov som behöver tillgodoses mycket tydligare så olika myndigheter och regering kan prioritera länens önskemål, säger Nilsson Nachtweij.

"Ett personligt misstag"

Den förra landshövdingen fick sparken efter att ha använt skattemedel för att köpa telefonsex. 

– Stefan Carlssons misstag var på det personliga planet och har i liten omfattning drabbat länsstyrelsens förtroende, säger Peterson. 

Nilsson Nachtweij: 

– Självklart är ett av den nya landshövdingens viktigaste uppdrag att återuppbygga förtroendet för Länsstyrelsen i Kalmar. Thomas Carlzon måste ges de bästa förutsättningarna att leda länsstyrelsen i Kalmar oavsett vad som hände kring hans företrädare och det förändringsarbete som Stefan Carlsson påbörjade måste fortsätta för att Länsstyrelsen i Kalmar ska få ett högt förtroende hos kommuner och invånare i Kalmar län.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt