Annons:

Kommunen får fortsätta köra tankbilar till Toverum – så är läget i dag

Vattenproblematiken fortsätter i Toverum. VA-chefen Emma Jonsson säger att man får fortsätta köra tankbilar från Vimmerby hela helgen. Foto: Mostphotos/Arkiv

Kommunen får fortsätta köra tankbilar till Toverum – så är läget i dag

Under fredagen får Vimmerby Energi- och Miljö AB, VEMAB, fortsatt köra tankbilar med vatten från Vimmerby till Toverum. Men det kommer fortfarande vatten i kranarna.
– Vi kommer få göra det här hela helgen, säger VA-chefen Emma Jonsson.

Annons:

Det var under torsdagsförmiddagen som det kommunala bolaget gick ut med en vädjan till invånarna i Toverum. 

"Vi har nu problem med vattentillgången i Toverum, uttagen är lite för stora för att vattnet ska räcka till", skrev VEMAB. 

Läget förändrades snabbt till det sämre och vid lunchtid var vattnet helt slut i Toverum utanför Locknevi. Totalt berörs mellan 25 och 30 hushåll samt ett större lantbruk.

"Vi ber om ursäkt och försöker lösa den akuta situationen med vattentankar från Vimmerby så snabbt vi kan. Tillrinningen i brunnarna är mindre än det vatten som förbrukas och därför uppmanar vi till att hushålla med vattnet", skrev VEMAB.

Fortsätter under helgen

Vid 15-tiden var läget något förbättrat.

– Uppdateringen nu är att vi fått ut vatten i reservoaren med hjälp av tankbilar från Vimmerby. Innan det hann komma ut gick det helt torrt och vi har haft problem med pumparna. Nu är det igång och vi har vatten till alla, men eftersom allt vatten körs från Vimmerby uppmanar vi till att använda vattnet med försiktighet, säger hon. 

På fredagsförmiddagen får VEMAB fortsatt köra tankbilar från Vimmerby. Hittills har man kört tre tankbilar och närmare 10 000 liter vatten.

– Vi kommer fortsätta köra tankar och räknar med att göra det under hela helgen, så att brunnarna får vila lite. Sedan får vi försöka se över allt med början i nästa vecka. Det handlar om att grundvattnet behöver återhämta sig, men att köra tankbilar från Vimmerby är ingen långsiktigt hållbar lösning, säger VA-chefen Emma Jonsson.

Hur länge kan ni behöva fortsätta så här?

– Det vet vi inte alls. Det beror helt på uttaget och hur grundvattnet återhämtar sig. Vi hoppas att det ska återhämta sig så vi kan fylla på mer från brunnarna längre fram och minska antalet tankbilar. 

Kan det bli mer akut läge igen eller har ni läget under kontroll?

– Just nu är det under kontroll, men under andra former än det vanliga så att säga. Vattnet kommer ju inte från berggrunden utan från Vimmerbys berggrund. Det fungerar men inte på sikt.

Fort till skarpt läge

I Toverum gick det väldigt fort till skarpt läge.

– Vi har sett att det blivit lägre tillflöde under sommaren och att nivåerna har sjunkit, men att det skulle gå från det till nästan inget inflöde alls – det gick väldigt fort. Vi hoppas att det inte blir så på fler håll, men det är låga nivåer.

Över hela kommunen uppmanas man därför att tänka på hur mycket vatten man använder. 

– Vi har varnat för det hela sommaren och man ska tänka över hur man använder sitt dricksvatten. Det är en fortsatt uppmaning och gäller hela tiden. Sparar vi några liter i januari, så är det några liter kvar på sommaren. Så allt vatten vi kan spara är viktigt.

Det är inga vattentankar utställda i Toverum, utan vattnet kommer fortsatt i kran. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt