Annons:

 • Nu är Emilies storsatsning färdig – då öppnar butiken och caféet

  Nu är Emilie Strids storsatsning färdig. Nästa helg öppnar hon sin butik i helt nya lokaler. Foto: Simon Henriksson

 • Nu är Emilies storsatsning färdig – då öppnar butiken och caféet

  Butiken har nu kompletterats med en helt ny cafédel.

 • Nu är Emilies storsatsning färdig – då öppnar butiken och caféet
 • Nu är Emilies storsatsning färdig – då öppnar butiken och caféet
 • Nu är Emilies storsatsning färdig – då öppnar butiken och caféet
 • Nu är Emilies storsatsning färdig – då öppnar butiken och caféet
 • Nu är Emilies storsatsning färdig – då öppnar butiken och caféet
 • Nu är Emilies storsatsning färdig – då öppnar butiken och caféet
 • Nu är Emilies storsatsning färdig – då öppnar butiken och caféet

Nu är Emilies storsatsning färdig – då öppnar butiken och caféet

1 oktober 2020 öppnade Emilie Strid en liten inredningsbutik hemma på gården i Frödinge. Nu är en betydligt större butik färdig tillsammans med en helt ny satsning på en cafédel.
– Det känns jätteroligt. Det har tagit väldigt lång tid, så jag känner verkligen äntligen, berättar Emilie Strid.

Annons:

Tankarna på att öppna en egen butik hade Emilie Strid haft i flera år. För tre år sedan skred hon till verket och öppnade sin butik "Hemlängtan" vid gården ute i Frödinge. 

Rätt snabbt kände hon att butiken var något för liten och hon började planera för att bygga en helt ny och större jämte den befintliga butiken. 

Nu, två år efter att tanken föddes, är allt färdigbyggt i det gamla stallet på gården och Emilie Strid visar oss runt i den nya lokalen inför öppningen den 30 september. 

– Det känns jätteroligt och jag känner äntligen. Det har tagit väldigt lång tid och det beror på situationen i omvärlden. Det har varit en del förseningar och bygglovsprocesser och sådant tar tid. Det är många olika saker som spelat in och jag har känt att det får ta den tid det tar. Jag har inte velat eller kunnat stressa på. När elpriset sköt i höjden i vintras så stod bygget helt stilla. Det gick inte att bara värma upp lokalen för att komma vidare med bygget. 

Att inte gå vidare med planerna och skrota projektet har dock aldrig varit aktuellt.

– Nej, siktet har hela vägen varit att få det färdigt. Men det är typiskt just nu att allt material har blivit dyrare och att elpriset varit så högt, men det är inget jag kan göra något åt.

Firar tre år med nyöppning

Söndag den 1 oktober är det treårsjubileum för "Hemlängtan". Ändå väljer Emilie Strid att öppna redan på lördagen för att få en hel öppningshelg. 

– Jag öppnade mitt i en pandemi och ett halvår senare satsade jag på webshopen. Det har varit mycket motgångar som jag inte rår över, så jag är glad att det ändå gått så bra. Jag kunde inte drömma om att jag skulle stå här med en ännu större butik. 

Många butiker får lägga ned i dessa tider. Varför tror du att det funkar här ute på landsbygden?

– Jag har ju inte den här lokalhyran som många andra har. Det är en fördel såklart att jag äger lokalen. Många ser det också som en utflykt och kommer från Eksjö, Västervik, Åtvidaberg och så vidare. Det är väldigt roligt. Att jag har öppet under helgerna gör också att många ser det som en helgutflykt. Att ha öppet en tisdag tror jag inte riktigt på. Jag jobbar måndag till fredag också, så då passar det här bra. 

Storsatsning på cafédel

Den tidigare butiken var på 50 kvadrat. Den nya är på 250 kvadrat, där den helt nya satsningen på en cafédel är på 100 kvadrat. 

– Det här blir klart större. Själva butiksytan är kanske inte så himla mycket större, men det är högre i tak, känns rymligare och ser nästan dubbelt så stort ut. Det blev som jag tänkte, även om det har tagit lite längre tid än jag trodde.

Att satsa på en cafédel var också rätt givet, menar Emilie Strid.

– Jag har saknat det hela tiden. Många har frågat om det finns något café i närheten och under söndagar finns inte så mycket att erbjuda. Jag har märkt att det här blir ett utflyktsmål för många och då är det perfekt att kunna erbjuda både och.

Vad blir det för inriktning på cafédelen?

– Jag tänker att jag ska köra en del buféer med olika utbud. Någon helg kanske det är kakbuffé och någon helg våffelbuffé. Det blir lite olika, men så ska jag förstås ha ett grundsortiment med kakor och bland annat bitar av smörgåstårta.

Nästa projekt redan bestämt

Inledningsvis kommer Emilie vara helt själv frånsett att hennes mamma hoppar in och hjälper till ibland. Att anställa finns med i tankarna, men det törs hon inte göra direkt.

– Man får känna sig fram lite. Det blir mycket med både butik och café, men jag får se hur det ser ut om ett tag. 

Hon har också planer på att ha ännu fler tjejkvällar.

– Jag har haft det i den andra butiken, men med cafédelen får jag helt andra förutsättningar. Det går att boka kvällstider hela veckan för det och jag har redan fått in lite bokningar på gäng som kommer. Jag har jättemycket idéer och det går att ha bilträffar, mopedträffar och marknader också på längre sikt. 

Blir det inte väldigt mycket jobb?

– Jag ser det inte som ett jobb. Det är så roligt verkligen. 

Redan nu har Emilie också börjat titta på att bygga en uteservering till nästa sommar. 

– Det finns planer på det och det blir nästa vår som jag sätter igång det projekt. Det tror jag blir jättefint. Skulle det här gå bra så kan det ju bli så att man bygger ut ännu mer. Det får tiden utvisa, men det skulle kunna bli en sommarbutik på baksidan. Man får ta det här i lite olika steg. 

Hur taggad är du inför öppningen?

– Man längtar verkligen. Jag är så spänd på reaktionerna också och funderar mycket på om kunderna kommer att tycka det är fint. Det var väldigt trångt innan, men det var ju charmigt det med. Jag tror det här blir jättebra och jag har saknat alla kunder sedan jag stängde för att flytta över alla grejer.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt