Annons:

  • Då öppnar Komedianten upp för att ta farväl av Maja:

    Den 7 oktober blir det en dag i Majas anda på Komedianten. Foto: Privat

  • Då öppnar Komedianten upp för att ta farväl av Maja:

    Anders Enqvist och Maja W Enqvist tillsammans inför ett julfirande på Komedianten. Foto: Arkivbild

Då öppnar Komedianten upp för att ta farväl av Maja: "Får gråta och skratta"

I augusti gick kulturprofilen Maja Westberg Enqvist bort. Hennes make, Anders Enqvist, berättade tidigt om att det planerades för en minnesdag på Komedianten. Den 7 oktober är det dags.
– Då får man gråta, skratta och ta farväl, berättar han.

Annons:

Efter att ha drabbats av en hjärnblödning den 1 juli kom Maja W Enqvist aldrig tillbaka. Den 13 augusti avled hon och lämnade många i enorm saknad. 

Nu blir den minnesdag som hennes make Anders Enqvist tidigare nämnt av. Den 7 oktober öppnar man upp Komedianterna för alla som vill komma.

– Det känns bra. Vi diskuterade det redan när vi skulle ha begravning. Skulle vi ha en minnesstund eller en öppen begravning? Vi kom fram till att vi inte kunde ha en öppen begravning, för så många skulle inte rymmas i kyrkan. Nu känns det väldigt bra att vi fick en familjebegravning och att vi kan ha den här Majadagen där det är öppet för alla att komma, berättar Anders Enqvist.  

Dörrarna på Komedianten står öppna hela dagen. Vill man komma dit och säga hej i fem minuter går det bra. Vill man stanna där hela dagen går det lika bra. Vem som helst får komma för att minnas henne.

– Tanken är att alla känslor ska rymmas. Man får skratta, gråta och umgås i Majas anda. Det blir ett sista farväl tänker vi.

Under dagen går det på olika sätt att hedra och minnas henne. Det kan vara allt från bildspel till en skrivvägg och en målarhörna. Lokala artister kommer bjuda på sång och musik i olika konstellationer. Därutöver kommer CHG:s Ateljé att stå öppen för utställning av Majas konst.

Kan uttrycka sig från scenen

Det går också bra att uttrycka sig från scenen med en sång, en dikt eller ett drama. Scenen är fri att inta, men det är önskvärt att man föranmäler det.

– Maja hade ett stort och brett kontaktnät med många vänner och bekanta. Vi har haft vår egen ceremoni i stillhet och nu vill vi att denna dag ska vara en hyllning till livet och allt som Maja gjort. Vår önskan är att man ska känna sig fri att skratta, gråta, prata, lyssna, berätta, minnas och framför allt mötas. Det känns bra att kunna ha en dörr öppen för alla de här människorna. Det var precis sådan Maja var. Nu får man komma och säga adjö tillsammans och umgås med Maja. Hon hade tyckt att det skulle vara öppet för alla. Sådan var hon. Här stängdes inga dörrar, säger Anders Enqvist.

Hur föddes tanken på en Majadag?

– Det var när vi skulle ha begravningen i familjen med tanke på hur min telefon sett ut. Det var så många varma meddelanden till mig – det bara rann in. Det är hundratals människor som hört av sig och då känns det väldigt bra att kunna öppna dörren och hälsa alla välkomna. Jag tror det blir jättebra.

"Känns bara fint"

Hur många som kan tänkas komma är förstås svårt att spekulera kring i förväg.

– Jag resonerar som att vill man komma, ta en kaffe och vara kvar i fem minuter är det helt okej. Vill man vara kvar hela dagen är det också helt okej. Kommer det tio personer så är det så och kommer det femhundra så löser vi det också. Det känns bara fint att kunna öppna dörren för alla som vill säga farväl. 

HÄR kan du läsa minnestexten vår tidning publicerat över Maja Westberg Enqvist.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt